Compleet zonnepark op dak Gronings wooncomplex

Samenwerking BD Energie, HADEC en Oosterberg

Een voormalig schoolgebouw in Groningen is omgebouwd tot studio’s en appartementen. Om de bewoners van voldoende stroom te voorzien, is vrijwel het volledige dak bedekt met 766 zonnepanelen. Een mooie samenwerking tussen zzp’er Bart Drenckhahn van BD Energie, Oosterberg en HADEC Duurzame Energie, onze duurzame dochter.

Bij Oosterberg denken we graag met installateurs mee: we geven advies en zorgen voor technische berekeningen en logistieke diensten. Dit deden we onlangs voor Bart Drenckhahn, eigenaar van BD Energie in Roden. Als zzp’er houdt hij zich bezig met duurzame installaties. Bijvoorbeeld voor het energieneutraal maken van het wooncomplex aan de Almastraat in Groningen.

Engineering

“De projecten worden steeds groter”, vertelt Bart. “Om zelf geen tijd kwijt te zijn aan de berekeningen voor deze klus, heb ik Oosterberg ingeschakeld. Ik ben al 28 jaar tevreden klant en wilde weleens ervaren hoe ze mij op dit vlak kunnen ontzorgen. Ideaal, want zo kan ik mijn tijd besteden aan het daadwerkelijk plaatsen en installeren.” De aanvraag liep via Marcel Holman, vertegenwoordiger bij Oosterberg, die voor de engineering en de lastberekening Roland Derksen van HADEC inschakelde.
Roland adviseerde over de producten, die Marcel vervolgens bestelde: een onderconstructie van ClickFit fusion voor platte dakdelen en Solar Construct voor de schuine, omvormers van Huawei en panelen van DMEGC. Maar toen kwam corona…

Van haven naar projectlocatie

“Vanwege de corona-uitbraak in China, kwamen de panelen vertraagd binnen”, legt Marcel uit. “Daarom hebben we ze direct vanuit de Rotterdamse haven in een container naar de projectlocatie vervoerd. Dit scheelt tijd, tussentijdse opslag en transport. Bovendien bespaart het kosten. Dit gaan we zeker vaker zo doen. Ook omdat de kwetsbare panelen op deze manier zo min mogelijk worden in- en uitgeladen en dus de kans op beschadigingen zo klein mogelijk is.”

Contact

Inmiddels gingen ook in Nederland de corona-maatregelen in. “We mochten niet meer naar de projectlocatie komen, dat was verre van ideaal”, geeft Roland aan. “Mede hierdoor is onze aandacht wat verslapt en hebben we wat steken laten vallen. Onze voorbereiding – de opname en engineering – was goed. Maar er zijn ook wat dingen niet goed gegaan. Als ik op locatie was geweest, had ik dat gezien en meteen kunnen oplossen, maar dat was nu niet het geval. Heel spijtig, maar aan de andere kant hebben we er ook weer veel van geleerd. Ook in dit soort omstandigheden moeten we altijd goed contact met de installateur onderhouden.”

Goed opgelost

“Jammer inderdaad”, vult Bart aan. “Het heeft me extra tijd gekost. Maar waar wordt gewerkt, worden fouten gemaakt. Ik vind het belangrijker hoe zaken worden opgelost – en Oosterberg heeft dit keurig afgehandeld. We hebben een goede klik, een fijne samenwerking en nooit eerder problemen gehad. Dit kan een keer gebeuren. Alles is goed opgelost en de volgende keer durf ik het ook zeker weer aan om het zo te doen. Ik hecht waarde aan lange relaties, zeker die met Oosterberg. Als het nodig is, staat Marcel direct voor me klaar om iets te regelen. Dat is me heel veel waard!”

Terug naar Duurzaam
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl