Sportcultuurcentrum gebouwd met 200 vrijwilligers!
Installateur Robbie Rouwhorst stuurt vrijwilligers aan
Voor een eenmanszaak bijna niet te doen. Maar Robbie Rouwhorst van Rouwhorst Techniek stuurde het afgelopen jaar een bouwteam van gemiddeld 20 vrijwilligers aan bij de bouw van een sportcultuurcentrum in het Achterhoekse Mariënvelde. “De participatiesamenleving in de praktijk. En ook nog eens een duurzaam project!”
Mariënvelde is een klein dorp in de Achterhoek, met slechts 870 inwoners. Omdat het plaatselijke gymlokaal en de voetbalkantine verouderd waren, ontstond het idee om een multifunctioneel centrum te bouwen, waar ook andere activiteiten konden worden ondergebracht, zoals een dagopvang voor ouderen, een huisartsenpraktijk en een jeugdhonk. De gemeente Oost Gelre was enthousiast en stelde 1,2 miljoen euro beschikbaar voor een Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV).
Financieel plan
Installateur Robbie Rouwhorst: “Een paar jaar daarvoor was er al een financieel plan gemaakt. Die 1,2 miljoen zou misschien net genoeg zijn voor de materiaalkosten. Het was dus echt noodzaak om te gaan werken met vrijwilligers.” In augustus 2015 ging de eerste schop de grond in en ruim een jaar later werd het totale project -met een vloeroppervlakte van 2800 vierkante meter- opgeleverd. “Zo’n 200 vrijwilligers hebben geholpen en in totaal zijn er ruim 10.000 vrijwillige uren gemaakt”, somt Robbie Rouwhorst, die de aansturing van 20 vrijwilligers per week voor het installatiewerk voor zijn rekening nam, op.
“Ik heb een eenmanszaak. En dan is dat bijna niet te doen. Want je moet ook je andere klanten tevreden houden”, lacht hij.
Lichtplan
Bouwbedrijf was Nico Klein Goldewijk. Rouwhorst Techniek was verantwoordelijk voor het installatiewerk, inclusief het ontwerp. Robbie Rouwhorst: “Oosterberg heeft me bijgestaan met het lichtplan. Omdat we moesten voldoen aan een scherpe EPC-eis hebben we in het totale pand voor led gekozen.
Bijkomend voordeel is dat je de lampen in de hoge sporthal niet zo vaak hoeft te vervangen.”
Voor de sporthal is de keuze gevallen op SPS-O-LED van Norton, een zeer energiezuinige en efficiënte opvolger van de alom bekende T5 uitvoeringen. Deze opbouwarmaturen zijn speciaal bedoeld voor sporthallen: zeer veilig doordat er geen glas aanwezig is. Dus is het geen probleem als er een bal tegenaan komt. Bij de overige ruimtes is er gekozen voor led lichtlijnen van Regiolux en dimbare ledpanelen van Interlight. “Op het dak komen straks nog PV-panelen. Het is dus echt een duurzaam pand geworden!”, zegt Robbie Rouwhorst.
Terug naar Elektrotechniek