Slimme bouwlogistiek dankzij driehoeksamenwerking

Klein Poelhuis, Wasco en Koninklijke Oosterberg

In woonwijk ‘De Donken’ in Apeldoorn worden 333 woningen gerenoveerd. Een flink project dat vraagt om een strakke planning en slimme bouwlogistiek. Onderaannemer Klein Poelhuis Installatietechniek zocht al in een vroeg stadium ondersteuningspartners in logistiek en efficiëntie. De keuze viel op groothandels Wasco en Koninklijke Oosterberg. Een goede match, met een fijne samenwerking als gevolg.

In de Apeldoornse wijk zie je al direct waarom de bouwlogistiek goed op orde moet zijn. De smalle straten en de beperkte parkeergelegenheid vragen om slimme oplossingen. Klein Poelhuis verzorgt hier het volledige installatiewerk van de 333 woningen en is er sinds eind 2020 volop bezig. Projectleider Maurice Duenk legt uit: “We vervangen de hele waterleidinginstallatie plus de radiatorkranen en installeren nieuwe elektra en groepenkasten. Daarnaast heeft iedere bewoner de keuze om de badkamer, keuken en/of het toilet te laten renoveren.”

Dedicated transport

In het project zijn duurzaamheid, efficiëntie en bouwlogistiek erg belangrijk. Roland Lieverdink, hoofd inkoop van Klein Poelhuis, vertelt: “We willen geen onnodig verkeer in de wijk om overlast en de uitstoot van CO2 te beperken. Samen met Wasco en Oosterberg hebben we gekeken hoe we met zo min mogelijk levermomenten toch just in time kunnen leveren. Om dit te realiseren, werken we met dedicated transport; alle materialen van zowel Oosterberg als Wasco worden met één bestelbus geleverd. Zo reduceren we het aantal transportbewegingen op de bouw.” Maurice vult aan: “Elke dag worden twee woningen voorzien van de benodigde materialen. Hiermee garanderen we dat al het materiaal aanwezig is bij aanvang van de werkzaamheden en hebben we geen extra loopwerk.”

Per woning een materiaalpakket

Voor elk van de zes woningtypen stellen Wasco en Oosterberg gezamenlijk het benodigde materiaalpakket samen. Wasco levert de warmtepompboilers, het prefab-sanitair, de ventilatie-, loodgieters- en cv-materialen, Oosterberg de meterkast, het schakelmateriaal, rookmelders en waar nodig de elektrotechnische materialen voor het toilet, de badkamer en de keuken. Alle materialen worden verpakt in een volumebox en een rolcontainer. De warmtepompboiler komt daar nog los bij. Een manier van aanleveren die goed werkt. “Iedere dag worden we gebeld als de levering er is”, geeft uitvoerder Danny Nesselaar aan. “Dan worden de spullen uitgeladen en de lege boxen van de vorige dag en van de opgeleverde woningen weer meegenomen. Dat gaat echt heel netjes.”

Strakke planning

De gezamenlijke levering en doorlooptijd van het project vragen om een strakke planning. Maurice: “Samen hebben we een planning met dagtaken opgesteld. Achterlopen op de planning is geen optie, omdat de volgende dag weer andere werkzaamheden moeten gebeuren.” Danny voegt toe: “We werken met checklists die ook in de meterkast hangen. Zo ziet iedereen wat er moet gebeuren en kunnen we binnen elf dagen een woning afronden. Dat werkt hartstikke goed.” Ook Roland is blij met deze manier van werken: “Wij geven bij Oosterberg en Wasco aan welke producten we wanneer nodig hebben en dat mag niet afwijken, want de trein gaat en moet gewoon door.”

De kracht van prefab

Om aan de strakke planning te voldoen, wordt door beide groothandels veel prefab aangeleverd, zodat de installateurs op locatie meteen kunnen afmonteren. Dat scheelt enorm veel kostbare tijd, iets wat zeker met een strakke planning van groot belang is. De materialen worden zoveel mogelijk zonder verpakking aangeleverd, zodat de installateurs snel en efficiënt kunnen werken. Er is dus ook geen onnodig afval op de bouwplaats. Edwin Peters, accountmanager bij Oosterberg: “De monteurs hoeven dus geen dozen open te snijden. Snelheid is geboden, zeg ik altijd.” Dat kan Danny beamen: “Door de prefab- en verpakkingsvrije materialen hebben we per dag een tijdswinst van drie uur. Het scheelt echt ontzettend veel.”

Partnership

“De grootste uitdaging tijdens dit project is de infrastructuur”, geeft Edwin Peters aan. “Maatwerk en samenwerking zijn hierbij heel belangrijk. We hebben met z’n drieën echt een partnership.” Edwin van den Boogaard, adviseur value added services bij Wasco, vult aan: “Communicatie, planning en samenwerking zijn de drie factoren die dit project illustreren. Een mooie basis. Ik zie genoeg mogelijkheden voor samenwerking in de toekomst!”

Terug naar Duurzaam
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl