Machinebouwer MHZ boekt tijdwinst door te anticiperen op levertijden

Van forecasting tot het vinden van alternatieve oplossingen

De soms extreem lange levertijden van technische onderdelen vormen een dagelijkse uitdaging. Niet verder kunnen met je productie omdat bepaalde onderdelen er niet zijn, wil je uiteraard graag voorkomen. Koninklijke Oosterberg denkt met plezier mee om de continuïteit te helpen waarborgen. Met succes!

Machinefabriek Henk Zwienenberg (MHZ) in Hengevelde ontwikkelt, produceert en installeert machines op maat. Van idee tot en met de uitwerking en van installatieonderdeel tot totaaloplossing. Zusterbedrijf Aerolift Industrials verzorgt de engineering, MHZ de constructie, assemblage en service. Bij MHZ is Mart Steenstra – samen met zijn collega Erik Bruinewoud – verantwoordelijk voor de inkoop en de werkvoorbereiding: “Wij zorgen ervoor dat alles in de werkplaats op rolletjes verloopt.” Hierbij is een adequate voorraad van onderdelen cruciaal, maar de langere levertijden zijn volgens Mart “een crime”. Om de bedrijfscontinuïteit toch te waarborgen, is er goed contact met Oosterberg over het voorraadbeheer.

Verder kijken
“We werken al een aantal jaren prettig samen met Oosterberg”, geeft Mart aan. “Het begon bij onze zoektocht naar een bepaalde omvormer voor onze eigen fabriek, die Martijn Kroes – product specialist industrie bij Oosterberg – voor ons heeft gevonden. Die omvormer werkt prima en zo is het balletje gaan rollen. Martijn is een paar keer hier geweest en door met elkaar aan een paar projecten te werken, is een mooie samenwerking ontstaan. Ook bij grotere projecten kwam Oosterberg als leverancier vaak als beste uit de bus. Martijn denkt proactief mee, heeft een groot netwerk en goede contacten met verschillende leveranciers. Zo kan hij vaak alsnog aan bepaalde producten komen die anders een veel te lange levertijd zouden hebben: soms wel een jaar! Het kan voorkomen dat ze dan net iets duurder zijn, maar dan kunnen we in ieder geval vooruit. We kunnen het ons niet veroorloven lang op een bepaald onderdeel te wachten.”

Tijdwinst
“Wat ook fijn is, is dat Oosterberg op het gebied van forecasting met ons meedenkt”, vervolgt Mart. “Je kunt online de leverdatum instellen en producten reserveren, zodat je zeker weet dat ze ook beschikbaar zijn op het moment dat je ze nodig hebt. Op tijd gereserveerd en vandaag afgeroepen, betekent dat ik de onderdelen morgen in huis heb. En zit er een grote opdracht aan te komen, met zo’n 80% kans dat die doorgaat? Dan bestelt Martijn alvast wat we nodig hebben, ook al is de handtekening nog niet officieel onder de opdrachtbevestiging gezet. Hierdoor win je vaak al twee of drie maanden: tijd die hard nodig is als de levertijden lang zijn. Mocht de opdracht toch niet doorgaan, dan vinden we daar met Oosterberg altijd wel een oplossing voor. Dit scheelt ons veel kopzorgen.”

Meegroeien
De lange levertijden zullen nog wel even voor uitdagingen zorgen, verwacht Mart. “Gelukkig denkt Oosterberg altijd graag met je mee. Ook als een onderdeel echt niet op tijd leverbaar is, zoeken ze net zo lang door tot ze een geschikt alternatief voor je hebben gevonden. Echt waardevol! Wij hopen de komende jaren als bedrijf verder te groeien en als het aan ons ligt, groeit Oosterberg met ons mee.”

Benieuwd naar de mogelijkheden bij Oosterberg?
Ontdek wat ons industrieteam voor jou kan betekenen! Maak kennis met onze technische specialisten die klaarstaan om je te ondersteunen bij al je industriële uitdagingen.

Ontdek het hier 

Terug naar Industrie
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl