Meters maken in Duits kassencomplex

Duurzaam ‘tomatenproject’ in Lutherstadt Wittenberg telt 15 hectare

prachtige-foto-plaatsenVerhaegh & Co Elektro uit Grubbenvorst legde de complete technische installatie aan bij een groot kassencomplex van maar liefst 15 hectare in Duitsland. Oosterberg zorgde voor het dagelijkse logistieke vervoer van en naar Berlijn.

Doordat eigenaar Ruud Verhaegh van Verhaegh & Co Elektro de Nederlandse eigenaren van de Duitse kassen in Lutherstadt Wittenberg al kende, kwam hij aan de opdracht. Voor het installatiewerk is naast eigen personeel ook gebruik gemaakt van de Duitse en Poolse  medewerkers die nu in de tomatenkassen werken. “Dat was het mooie aan dit project”, zegt Ruud Verhaegh. “Zij maakten de meters en wij hielden de supervisie en stuurden deze mensen met een paar man aan. Een voordeel van deze manier van werken was dat het veel goedkoper is dan alle medewerkers uit Nederland te halen. En het aardige is dat dezelfde medewerkers nu weer tussen de tomaten staan. Samen met ons hebben ze dus hun eigen kas gebouwd.”

Dagelijks vervoer naar Berlijnfoto-pagina-2

15 hectare tomatenkassen; om even een beeld te geven, dat is net zoveel als 22 voetbalvelden. Met naastgelegen een logistiek centrum waar de tomaten worden verpakt en ook de kantoren gevestigd zijn. Het mag duidelijk zijn dat er tijdens de voorbereiding heel wat meters gemaakt zijn door Verhaegh & Co Elektro. “Honderden meters kabelgoten, bijna duizend koppelplaten, vijfhonderd kraagbouten en moeren, 60.000 ty-raps, bijna dertig kilometer kabel”, somt werkvoorbereider Jos Geurts op. “Dankzij partners als Oosterberg en Schneider Electric verliep het allemaal perfect”, vult Ruud Verhaegh aan. “Oosterberg heeft ons op onderdelen goed geadviseerd. Daarnaast hadden ze een logistiek vervoerder gevonden die dagelijks op Berlijn reed. Zo kregen we al het materiaal op tijd.” Schneider Electric -voorheen Stago- zorgde voor grote volumes kabelmanagementsystemen- en oplossingen.

Afvalwarmte

Opvallend duurzaam detail: de afvalwarmte van de naastgelegen ammoniakfabriek wordt nu gebruikt om het kassencomplex te verwarmen en ook de CO2-uitstoot wordt benut. Tomaten hebben namelijk CO2 nodig tijdens het groeiproces. Het project heeft hiervoor een Europese subsidie gekregen.

Terug naar Elektrotechniek
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl