BREEAM-NL Outstanding voor GKB

“Elektra per cluster op afstand aansturen”

Het nieuwe pand van GKB Machines en GKB Staalwerk in Barendrecht heeft het hoogste duurzaamheidslabel gekregen: BREEAM-NL klasse Outstanding. Delta Techniek Installateurs zorgde voor de complete e-installatie, inclusief 374 zonnepanelen op het dak. Voor het sanitair wordt er gebruikt gemaakt van een ondergrondse opslagtank met maar liefst 15.000 liter regenwater.
Voor Delta Techniek uit Sint Philipsland was de nieuwbouw van GKB Machines en GKB Staalwerk de eerste kennismaking met het duurzaamheidslabel BREEAM-NL. “En met het predicaat Outstanding is het ook nog eens de hoogste klasse”, aldus projectleider Dennis Plandsoen. Wat dit project anders maakte, was dat bij BREEAM-NL alles gemonitord wordt. “Als meer dan 10 procent van de totale energie op één plek in het pand wordt gebruikt, wordt er vanuit het monitorsysteem Cadis direct een seintje gegeven.”
Dennis Plandsoen noemt nog een paar voorbeelden van monitoren. “Zo zal het water op de toiletten nooit onnodig doorlopen. In de toiletruimtes zitten bewegingsmelders. Het leidingwater wordt pas vrijgegeven als daar ook daadwerkelijk iemand is”, aldus Plandsoen. “Verder is elke 40 m2 in het pand geclusterd. Zaken als verwarming en elektra kunnen per cluster op afstand worden aangestuurd.”
Werkvoorbereider Jan-Willem van Galen vult aan dat in eerste instantie is gekeken of dat via KNX geregeld kon worden. “Maar dat is niet te doen. Daarvoor is het te ingewikkeld”, aldus Van Galen. “BREEAM eist ook een gespecialiseerd meet- en monitorsysteem. Vandaar dat we voor Cadis hebben gekozen.”

Energieneutraal

Het nieuwe pand van GKB Machines en GKB Staalwerk in Barendrecht is energieneutraal, inclusief de bedrijfsactiviteiten. Dennis Plandsoen: “We hebben vanaf de start in het bouwteam gezeten en de opdrachtgever geadviseerd in energiezuinige maatregelen. Zo is er gekozen voor led in combinatie met zonnepanelen. Verwarming gebeurt via aardwarmte en verder kent het pand een hoge isolatiewaarde.”
Eén van de voorwaarden van het duurzaamheidslabel BREEAM-NL is dat de CO2-uitstoot van de bedrijven die aan de nieuwbouw meewerken, nauwgezet in kaart worden gebracht. Zo ook de levering van de elektrotechnische materialen door Oosterberg. Rindo van Koperen van Oosterberg daarover: “Elke dag, elke rit en elke route van onze vrachtwagens wordt via de PDA vastgelegd. Zo kunnen we precies zien hoeveel kilometers er door onze vrachtwagens zijn gemaakt. Via onze afdeling logistiek zijn die gegevens gemakkelijk opvraagbaar. Dus ook in het geval van dit project.”

Flexibel

In de bedrijfshal vallen nog twee andere zaken op. Zo wordt continu de luchtkwaliteit gemeten en op basis daarvan wordt ook de lasdampafzuiging via KNX aangepast. “Eventueel worden daarbij automatisch de dakluiken of deuren geopend”, zegt Jan-Willem van Galen. “Verder hebben we voor de aanleg van de elektra gekozen voor het flexibele railkokersysteem Canalis van Schneider Electric. Daarmee kun je makkelijk elektrapunten veranderen of toevoegen. Flexibiliteit is tegenwoordig bij het inrichten van een nieuwe bedrijfshal erg belangrijk. En daar spelen we met Canalis op in.”

Terug naar Gebouwintelligentie
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl