30 PLC’s voor groot zuivelproject

Slimme hygiënesluizen in totaalconcept

Wisdom Parts in Aalten is gespecialiseerd in slimme, geautomatiseerde toegangssystemen voor bedrijven waar zeer strenge hygiëne-eisen gelden. Oosterberg zorgt voor de technische ingrediënten.

Ton Salemink, eigenaar van Wisdom Parts, legt uit: “Wij leveren en monteren al zo’n twintig jaar industriële deuren en machineomkastingen. De laatste jaren hebben we onze kennis van de automatisering hierachter steeds verder uitgebreid. Simpelweg omdat we in de praktijk vaak situaties tegenkwamen die verre van optimaal waren. Door zelf dingen uit te denken, te proberen en steeds verder te verbeteren, komen we tot goede oplossingen. Inclusief installatie, onderhoud en service. Want in de voedingsmiddelenindustrie is een hoge bedrijfszekerheid natuurlijk van groot belang.”

Op zoek naar PLC’s

Dat Wisdom Parts slim en goed werk levert, is ook het bedrijfsleven niet ontgaan. Het kleinschalige bedrijf uit Aalten wordt steeds vaker gevraagd om maatwerkoplossingen te leveren voor grote projecten. Hiervoor zijn technische onderdelen nodig die aan flink wat eisen moeten voldoen. Ton Salemink: “Zo waren onze engineers op zoek naar specifieke PLC’s. Oosterberg had dit nieuwe type PLC net in het assortiment en wilde graag met ons meedenken. Precies de service die je van Oosterberg zou verwachten.”

Vier leveranciers vergeleken

Hans ten Brincke is vestigingsleider van Oosterberg in Zevenaar. Hij vertelt: “Op basis van de vraag en het programma van eisen van onze klanten leveren wij passende producten. Wij zijn voor de gevraagde PLC’s uitgekomen bij vier leveranciers. Deze hebben we vergeleken op basis van onder meer prestaties die nu, maar ook in de toekomst kunnen worden gevraagd. Daarnaast hebben we de kwaliteit, service, leveringsbetrouwbaarheid en kosten vergeleken. Producent Schneider Electric leek ons de beste partij.”

Juiste keuze

Oosterberg legde de eisen van de engineers van Wisdom Parts voor aan Schneider Electric, die een productpresentatie voor beide partijen verzorgde. “Onze mensen wisten vrijwel meteen dat dit inderdaad de beste keuze was”, geeft Ton aan. “We hebben direct een aantal PLC’s besteld, hier de software voor geschreven en zijn ermee gaan testen. Tijdens dat proces werden we gevraagd om een groot aantal hygiënesluizen te leveren voor een nieuw te bouwen zuivelfabriek in Heerenveen. Hier is het beheersen van hygiëne extreem belangrijk, dus de PLC’s kwamen meteen goed van pas.”

Prima samenwerking

“We hebben een systeem ontwikkeld waarbij de deur naar een strengere hygiënische zone pas opengaat als de betreffende medewerker zichzelf goed heeft ontsmet”, vervolgt Ton. “Inclusief een desinfectie-apparaat waarin medewerkers hun handen kunnen reinigen en dat is aangesloten op de hygiënesluis. Door middel van sensoren ‘ziet’ het systeem of beide handen inderdaad goed gereinigd zijn, zodat de deur naar de volgende hygiënische zone open kan. Schneider heeft hiervoor de dertig benodigde PLC’s gemaakt die wij vervolgens hebben ingeregeld en verwerkt in het totaalconcept. Oosterberg leverde deze PLC’s, net als de resterende technische producten die we hiervoor nodig hadden, zoals sensoren, bekabeling, goten en behuizing. Op deze manier kunnen we snel en praktisch werken aan een integrale oplossing voor een totaalconcept. Dankzij een prima samenwerking met drie partijen, waarbij Oosterberg de spil vormde.”

PLC’s in het kort

PLC staat voor Programmable Logic Controller, oftewel een programmeerbare logische besturing. Een PLC vormt het hart van de besturing die op basis van informatie op zijn diverse ingangen (bijvoorbeeld sensoren) uitgangen aanstuurt. Een PLC kan dus meer dingen tegelijk controleren en aansturen. De PLC’s van Schneider zijn snel, modulair en hebben een web- en FTP-server on board. Ook zijn ze voorzien van vijf poorten, waaronder ethernet, CANopen, seriële lijnen en een USB-poort. Hierdoor bieden deze PLC’s de extra mogelijkheid van loggen, uitlezen en sturen op afstand. Door al deze mogelijkheden zijn de PLC’s voorbereid op de toekomst; het systeem kan later altijd verder worden aangepast.

Terug naar Industrie
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl