Distributiecentrum BREEAM-NL gecertificeerd

Slimme verlichting bij Rivièra Maison

dsc02282webHet nieuwe distributiecentrum van Rivièra Maison is BREEAM-NL gecertificeerd  en op het gebied van verlichting zijn er allerlei slimme energiebesparende maatregelen genomen. De complete E- en W-installatie werd verzorgd door Mandersloot Installaties uit Woudenberg. Een project om trots op te zijn!

Begin dit jaar heeft de woonwinkelketen Rivièra Maison zijn nieuwe distributiecentrum in Amsterdam geopend. Met een warehouse van maar liefst 13.000 m2 aangevuld met kantoren. Het pand voldoet aan het prestigieuze duurzaamheidslabel BREEAM-NL en heeft zelfs het predicaat ‘Very Good’ gekregen.

Voor Mandersloot Installaties uit Woudenberg, bij dit project verantwoordelijk voor de complete E- en W-installatie, was het de eerste keer dat ze te maken kregen met het BREEAM-NL certificaat. “BREEAM stelt andere eisen dan de gebruikelijke”, vertelt bedrijfsleider Jan Staal. “De installatie wordt op gesplitst in meerdere delen, welke allemaal apart worden gemeten en centraal op één unit zijn uit te lezen. Warmte, gas- en waterverbruik van de verschillende secties kunnen zo apart worden gemonitord.”

Luxmeter en dimmen

dsc02257Om een laag energieverbruik voor de verwarming van het gebouw te realiseren, is een combinatie van een hoge isolatiewaarde (Rc 3,5) en vloerverwarming toegepast. Jan Staal: “Maar ook het gebied van verlichting zijn er allerlei slimme maatregelen genomen. De ramen boven de 19 laad- en losplafonds laten veel daglicht door. Bij de eerste lichtlijn hebben we dan ook een 3-fasenlijn toegepast en middels een Luxmeter geschakeld per fase, zodat de lampen daar niet onnodig hoeven te branden.”

De gangpaden zijn maar liefst 80 tot 100 meter. “De T5-lichtlijnen daar staan overdag standaard op 20 procent. Zodra een heftruck het gangpad inrijdt, gaat de eerste helft naar 100 procent sterkte. Pas als hij doorrijdt, gaan ook de lampen in het achterste deel harder branden. Allemaal aanzienlijke kostenbesparingen!”

Terug naar Verlichting
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl