Draadloos bedienbaar, eenvoudig via een app aanpasbaar en zeer energiezuinig

Slimme verlichting voor huurders Videolab Eindhoven

Flexibele werkplekken voor zelfstandig ondernemers of bedrijven: je vindt ze in alle soorten en maten in Videolab Eindhoven. 300 ondernemers uit diverse branches hebben hier inmiddels hun werkplek gevonden.
En het mooie is: als hun bedrijven inkrimpen, uitbreiden of verhuizen, zijn de werkruimtes in een mum van tijd aangepast. Voorbereid op de toekomst dus, mede dankzij Team Duurzaam Installatietechniek.

Marc van de Wal is projectleider bij Team Duurzaam, de nieuwe naam van de uitvoerende tak van de Wonka Broeders.
Hij was medeverantwoordelijk voor de realisatie van duurzame techniek op de vijfde verdieping van Videolab Eindhoven. “Dit is een voormalig kantoorpand van Philips, dat is omgetoverd tot hypermodern bedrijfsverzamelgebouw met slimme ’work spaces’. Een plek die uitnodigt om innovatief bezig te zijn. De gemeente Eindhoven en Volker Wessels vroegen ons om een zo duurzaam mogelijk verlichtingsplan op te stellen en te realiseren. Dat doen we natuurlijk met plezier!
We zijn helemaal gericht op duurzaamheid – tot aan elektrische bedrijfsbussen en gerecyclede bedrijfskleding aan toe – en verdiepen ons graag in nieuwe technieken.
Dus deze opdracht paste perfect bij ons.”

Connected lighting

Energiebesparende verlichting met een korte terugverdientijd, dat was de uitdaging. “Vroeger waren het vooral tl-buizen die werkplekken verlichtten, tegenwoordig zijn het ledpanelen”, geeft Marc van de Wal aan. “Maar wij wilden graag nog een stapje verder gaan, met vooral slimme verlichting. We kwamen uit bij de software van Interact Pro, in combinatie met ledverlichting van Signify. Connected lighting in optima forma: draadloze verlichting die via software op afstand te bedienen is.”

Energiezuinig en flexibel

“Connected lighting zorgt voor een optimaal energieverbruik”, legt Marc van de Wal uit. “Met zo min mogelijk bedrading, met draadloze wandschakelaars en slimme opties. Is er voldoende daglicht? Dan geeft de lamp minder licht. Wordt het donkerder in de ruimte? Dan gaat de lamp vanzelf feller schijnen. En is er niemand in de ruimte? Dan gaat de lamp automatisch uit. Duurzaamheid ten top dus. Bovendien blijf je met dit systeem flexibel voor huurders, omdat de lampen op afstand te schakelen zijn, via een app of laptop. Gaat het aantal medewerkers omlaag? Dan kun je de verlichting hier heel eenvoudig online op aanpassen, zonder hak- en breekwerk, aangepaste bedrading of schakelaars. Dit scheelt tijd, materiaal én kosten.”

Levering

Team Duurzaam verzorgde het ontwerp en het lichtplan, Oosterberg leverde het systeem. Niels Kuit, vestigingsleider van de nog te openen Oosterberg vestiging in Eindhoven, vertelt: “Eind 2019 is Fernando Arias, directeur bij Team Duurzaam, op uitnodiging van Oosterberg mee geweest naar de showroom van Signify (voorheen Philips Lighting). Hier hebben we samen gekeken naar de mogelijkheden voor slimme verlichting. Vervolgens mochten we in 2020 een offerte voor het gekozen systeem opstellen. Omdat Team Duurzaam alles al goed had uitgedacht, was onze rol deze keer wat minder groot. De levering was nog wel een uitdaging, omdat die rond de bouwvak viel. Maar dankzij korte lijnen met de fabrikant konden we snel schakelen en alles op tijd leveren.”

Van elkaar leren

Ook Marc van de Wal is blij met het contact met Signify. “Zij zijn hier op locatie geweest om te kijken hoe we hun systeem installeren. Het was voor ons de eerste keer dat we dit systeem gebruikten, dus we konden elkaar van handige informatie, praktische tips en feedback voorzien. Heel leerzaam voor beide partijen. De samenwerking met Oosterberg verliep ook soepel, als altijd. Bovendien kon Oosterberg een goede prijs voor ons regelen. We zijn heel tevreden over het resultaat, net als onze opdrachtgever. Het systeem was voor ons even wennen, maar werkt heel fijn in de praktijk. We gaan dit zeker vaker toepassen.” Ook Niels Kuit is tevreden over het resultaat: “Dit systeem is een mooie oplossing voor nu en de toekomst. De mensen van Signify trainen met veel plezier onze klanten en Oosterberg collega’s. Indien nodig assisteren ze ook bij de configuratie en het in bedrijf stellen van het systeem. Ik verwacht dat we deze oplossing de komende jaren nog veel vaker gaan tegenkomen.”

 

 

Terug naar Verlichting
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl