De visie van… Business Unit Manager industrie Hans Schneiders over energieopslag en -management

mei 13, 2025

Van beschikbaarheid en betaalbaarheid tot digitalisering en energiemanagement: in deze serie artikelen delen onze industriespecialisten hun visie op actuele thema’s. Dit keer vertelt Hans Schneiders, Business Unit Manager industrie, hoe bedrijven kunnen inspelen op de netcongestie problematiek door middel van energieopslag en energiemanagement.

“Netcongestie is een groeiend probleem, maar met slimme energieopslag en energiemanagement kunnen we niet alleen problemen voorkomen, maar ook meer rendement behalen.”

Netcongestie en de uitdagingen
Hans legt uit: “Netcongestie ontstaat wanneer het elektriciteitsnetwerk de vraag naar stroom niet meer aankan. Dit kan leiden tot stroomuitval en hoge kosten voor bedrijven. Vooral in gebieden met veel hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen, zien we dit probleem toenemen.”

Energieopslag als oplossing
Een effectieve manier om netcongestie te voorkomen is door energie op te slaan in batterijen. “Met energieopslag kunnen bedrijven hun eigen stroom opslaan en gebruiken wanneer dat nodig is,” zegt Hans. “Dit betekent dat ze minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet en piekbelastingen kunnen vermijden. Bovendien kunnen ze met een batterij-opslag systeem een eigen grid creëren, wat zorgt voor meer controle en betrouwbaarheid.”

Rendement behalen met energiemanagement
Naast het voorkomen van problemen, biedt energieopslag ook financiële voordelen. Hans vervolgt: “Door slim energiemanagement kunnen bedrijven hun energieverbruik optimaliseren. Dit houdt in dat ze energie opslaan wanneer de prijzen laag zijn en gebruiken wanneer de prijzen hoog zijn. Dit proces, ook wel ’timeshifting’ genoemd, kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Daarnaast kunnen bedrijven profiteren van handel op verschillende energiemarkten, wat extra inkomsten kan genereren.”

Een geïntegreerd energiemanagement systeem
Hans benadrukt het belang van een geïntegreerd energie-opslagsysteem: “Een batterij-opslag systeem is slechts één onderdeel van een compleet energiemanagement huishouden. Het begint met een grondige inventarisatie van het huidige contract voor het aansluitvermogen en de mogelijke extra bronnen. Vervolgens wordt er gekeken  naar het benodigde vermogen en wordt er een  ontwerp gemaakt dat perfect aansluit bij de specifieke situatie van het bedrijf.”

Veilige installatie en verzekering
Veiligheid is een cruciaal aspect bij de implementatie van energieopslag systemen. Hans legt uit: De installatie van een batterij-opslag systeem kan gerealiseerd worden door een partner van Oosterberg die  ervoor zorgt dat alles voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen. Dit omvat onder andere de juiste fundering, afstand tot bebouwing, aanrijbeveiliging en brandbestrijdingsmaatregelen. Bovendien zorgen zij ervoor dat het systeem goed verzekerd is in geval van eventuele incidenten.”

Praktische implementatie
Voor de implementatie van energieopslag en energiemanagement is maatwerk essentieel. “Elke situatie is uniek,” zegt Hans. “Daarom moet er altijd gestart worden met een grondige analyse van de energiebehoeften en -bronnen van het bedrijf. Vervolgens wordt er een systeem ontworpen dat perfect aansluit bij de betreffende situatie. Dit omvat ook het opstellen van een planning, detailengineering en afstemming met alle betrokken partijen.”

Meer weten?
Heb je vragen over hoe je kunt inspelen op de netcongestie problematiek met energieopslag en energiemanagement? Hans Schneiders gaat graag met je in gesprek. Stuur een bericht voor een vrijblijvende afspraak: hans.schneiders@oosterberg.nl.

Wil je meer weten over de mogelijkheden bij Oosterberg? Neem dan rechtstreeks contact op met ons team van specialisten:
E-mail: industrie@oosterberg.nl Telefoon: 055 – 3695511

Meer informatie

Terug naar Oosterberg nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl