DALI-aanwezigheidssensoren voor één ruimte zonder adressering

juni 8, 2022

Bij de energie-efficiënte modernisering van bestaande gebouwen gaan projectverantwoordelijken soms ruimte vóór ruimte te werk. Voor een intelligente aanwezigheids- en daglichtafhankelijke constante lichtregeling van afzonderlijke ruimtes zijn ESYLUX aanwezigheidssensoren met DALI-Broadcast dan de juiste sensoren. Ze vereisen geen adressering en zijn direct gereed voor gebruik.

Aanwezigheidssensoren met 2 Broadcast-kanalen

De DUO DALI-aanwezigheidssensoren van ESYLUX bieden een eenvoudige oplossing via DALI-Broadcast voor een intelligente verlichtingsregeling in bijvoorbeeld kantoortuinen, vergaderruimten of leslokalen. Ze beschikken over twee geïntegreerde secundaire DALI-voedingen, die elk 25 DALI-armaturen kunnen aansturen. Dit maakt een individuele regeling van twee verlichtingszones mogelijk.

Twee verlichtingskanalen

De verlichting van de twee verlichtingszones wordt via offsets gedifferentieerd. In een ruimte met een raam- en een gangzijde kunnen de armaturen aan de raamzijde immers eerder worden teruggedimd dan die aan de gangzijde. Een offset tussen de beide verlichtingskanalen zorgt voor een constante lichtregeling in de gehele ruimte en verbetert de energie-efficiëntie.

Voorbeeld leslokaal met 2 verlichtingszones

In bovenstaand voorbeeld is de verlichting in een leslokaal opgedeeld in 2 verlichtingszones: kanaal 2 bij het raam en kanaal 1 bij de gangzijde. Er is een offset van 30% tussen kanaal 2 en kanaal 1 ingesteld. Voordeel: een offset tussen beide kanalen maakt het mogelijk de armaturen bij het raam al te dimmen, terwijl voor de armaturen aan de gangzijde nog 100% verlichtingssterkte nodig is. Zodra de lichtopbrengst van kanaal 2 (raamzijde) lager is dan 70%, zal ook kanaal 1 (gangzijde) worden gedimd.


Verlichtingsregeling met offset (ESYLUX iStock-935738260)

Twee ingangen voor conventionele 230V-pulsschakelaars maken een handmatige bediening (aan/uit, dimmen) van de verlichting mogelijk.

Extra schakelkanalen voor HVAC of verlichting

ESYLUX DALI-actuatoren (toebehoren) kunnen in combinatie met de Broadcast-aanwezigheidssensoren worden toegepast om zo aanwezigheidsafhankelijk extra verlichting (bijvoorbeeld schoolbordverlichting) of een HVAC-systeem te schakelen. De actuatoren zijn voorzien van een 10A-relais (potentiaalvrij) en kunnen eveneens met een 230V-pulsschakelaar handmatig worden bediend.

Configuratie

De DUO DALI-aanwezigheidssensoren zijn individueel instelbaar met behulp van de remote control PDi/DALI of ESY-pen in combinatie met ESY-app. Zo zijn de luxwaarde, nalooptijd, offsetwaarde en volautomatisch/halfautomatisch bedrijf naar wens van uw klant in te stellen. Voor de eindgebruiker is remote control PDi/User beschikbaar, waarmee de verlichting tijdelijk handmatig bediend kan worden.

Voor meer comfort en energie-efficiëntie bieden de sensoren een aantal slimme functies zoals de afterglow-functie en oriëntatieverlichting. Hiermee brandt de verlichting na de laatste beweging gedurende een vooraf bepaalde duur resp. permanent op een lage lichtsterkte. Ideaal bijvoorbeeld om te voorkomen dat je een gang onverlicht hoeft binnen te gaan.

Bekijk hoe de configuratie gaat: https://youtu.be/idPfoiGbGeg

Broadcast versus netwerk

Voordeel van de DUO DALI-Broadcast aanwezigheidssensoren is dat ze direct gebruiksklaar zijn en geen aparte DALI-busvoeding nodig hebben. Wil je echter afzonderlijke armaturen of verlichtingsgroepen individueel kunnen adresseren en besturen, dan zijn de DALI-2 aanwezigheidssensoren van ESYLUX nodig.

De BMS-aanwezigheidssensoren (Building Management System) kunnen als invoerapparaten in gebouwbeheersystemen van derden worden toegepast. Ze hebben geen 230V-netvoeding nodig en kunnen eenvoudig op de DALI-buslijn worden aangesloten. Dit zorgt voor een aanzienlijke besparing op de (koper)-bekabeling en installatiewerkzaamheden. Door middel van het gebouwbeheersysteem kan het energieverbruik van de installatie gemonitord worden.

Met de APC10-aanwezigheidssensoren (met geïntegreerde Application Controller) is het mogelijk een ruimteoverkoepelende decentrale besturing van maximaal 16 groepen te realiseren. Bij wisselend ruimtegebruik kan de verlichting zonder extra hardware door middel van groepenomschakeling flexibel aan de nieuwe situatie worden aangepast.

Meer weten?

Zie https://www.esylux.nl/innovaties/lichtregeling-met-dali-2

Terug naar Productnieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl