Zonnepanelen? Ga voor zekerheid en garandeer een veilige elektrische installatie!

juni 2, 2021

De elektrificatie van de woonhuisinstallatie zorgt voor een toenemende belasting van de groepenkast. Meer aansluitingen en zonnepanelen als extra energiebron, maar vooral ook een hogere en continue belasting. Zonnepanelen, verwarmen met een warmtepomp, elektrisch koken en rijden: hoe blijft de veiligheid in de elektrische installatie gewaarborgd?

Eaton lanceert een nieuwe campagne om installateurs te informeren over de invloed van de energietransitie op het ontwerp van de groepenkast in woningen. Met de campagne wil Eaton installateurs handvatten bieden waarmee zij op deze veranderingen kunnen inspelen en een veilige installatie kunnen garanderen.

In het kader van de energietransitie vervangen we steeds meer fossiele brandstoffen door duurzame energiebronnen. In de praktijk leidt dit tot toenemende elektrificatie van de woonhuisinstallatie. Energie wordt opgewekt met zonnepanelen, de woning wordt verwarmd met een warmtepomp, er wordt elektrisch gekookt en ook elektrisch rijden (en daarmee het aan huis elektrisch laden van auto’s) is sterk in opkomst.

De toenemende elektrificatie van de woonhuisinstallatie zorgt voor een toenemende belasting van de groepenkast. Het ontwerp van de groepenkast, de documentatie en naleving van wettelijke voorschriften is een niet te onderschatten proces en niet zonder risico’s. Het is als installateur bijvoorbeeld goed om te beseffen dat een zelf samengestelde groepenkast niet voorzien is van KEMA-KEUR, ook als alle onderdelen dat wél zijn. Om u te ontzorgen, biedt Eaton met deze campagne de nodige handvatten, zodat u veilige oplossingen kunt leveren aan uw klanten.

Elektrificatie vindt zijn weerslag in de groepenkast. Meer aansluitingen en de toevoeging van zonnepanelen als extra energiebron, maar vooral ook een hogere en continue belasting op specifieke eindgroepen. In traditionele woonhuisinstallaties zijn piekbelastingen vaak van korte duur (bijvoorbeeld wanneer de wasmachine het water verwarmt). Maar wanneer duurzame installaties zoals zonnepanelen worden toegepast, kan in de zomer de groepenkast langdurig en constant met de geleverde PV-stroom worden belast. Daarom dient de groepenkast geschikt te zijn voor het veilig distribueren van de extra PV-stroom die met de aansluiting van zonnepanelen aan de installatie wordt toegevoegd. Hetzelfde geldt voor situaties wanneer een warmtepomp is aangesloten en de accu van een elektrische auto wordt opgeladen. Installateurs moeten voor deze specifieke groepen dan ook rekening houden met gelijktijdigheid van 1, in plaats van een gelijktijdigheid van bijvoorbeeld 0,6. Gebeurt dit niet, dan kunnen de temperaturen in de groepenkast gevaarlijk hoog oplopen, met als gevolg ongewenst afschakelen van groepen of zelfs brand.

Onder meer een whitepaper, infographic en een leaflet zijn te downloaden. Daarmee heeft u alle informatie in handen om de energietransitie met zekerheid tegemoet te gaan.

www.eaton.nl/groepenkast

 

Terug naar Productnieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl