Wetgeving omtrent halogeenverlichting

maart 1, 2018

In 2009 zijn de gloeilampen gebannen door de EU en in 2016 kwamen daar de GU10 en PAR30 halogeenlampen bij. Per 1 september 2018 worden halogeenlampen volledig in de ban gedaan. Deze ban bespaart volgens de Europese Commissie in 2023 40 miljard kilowattuur aan elektriciteit. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van alle huishoudens in Nederland en België gecombineerd.

Door over te stappen op LED kan niet alleen een hoop stroom bespaard worden, ook kan er geld worden bespaard zonder dat de lichtkwaliteit daarvoor onder hoeft te doen. Hoge kwaliteit LEDverlichting ziet er hetzelfde uit, geeft hetzelfde gevoel en gedraagt zich als halogeenlampen, want het beeld dat LED een koud, wit licht geeft, is al jaren niet meer geldig. Daarbij komt ook nog eens dat ze ruim 90% efficiënter zijn.

Is het duur om over te stappen op LED?

Hoewel de aanvankelijke kosten van een LED-lamp hoger zijn dan die van een halogeenlamp, zijn ze uiteindelijk een stuk voordeliger in gebruik. De initiële aanschaf wordt meer dan terugbetaald op de lange termijn, omdat de gebruikskosten minder zijn door het lagere energieverbruik. Daarnaast gaat een gemiddelde LED-lamp zo’n 10 jaar mee, waardoor de vervangingskosten sterk verminderd worden.

Voor wie geen afscheid kan nemen van traditionele halogeenlampen is er goed nieuws, want ze blijven verkocht worden zolang de voorraad strekt. Zoals ook bij gloeilampen het geval was, kochten grossiers grote hoeveelheden in, waardoor ze lang na de ban verkrijgbaar zijn gebleven.

De voordelen van LED op een rijtje

  • LED-verlichting is ontzettend energiezuinig
  • LED-verlichting bespaart tot wel 90%
  • LED-lampen gaan zo’n 20 tot 25 keer langer mee.

 

Terug naar Algemeen nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl