Uit Groen Licht: De visie van Jasper Blekkink (WSi techniek)

projectleider bij WSi techniek

juli 26, 2022

Installatietechniek die is gericht op de toekomst. Daar staat het Groenlose WSi techniek voor – samen met WAM & Van Duren heeft WSi Techniek onder andere het integrale bouw- en installatie bedrijf BINX opgericht. Dat betekent vooral duurzaam installeren, met het gebruik van de nieuwste technieken. Voor ons magazine Groen Licht vroegen we projectleider Jasper Blekkink er meer over.

WSi techniek zorgt voor het verbeteren van het comfort, de veiligheid en het binnenmilieu van gebouwen. Innovatie, duurzaamheid en kwaliteit staan hierbij voorop. “We zijn altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en producten”, zegt Jasper Blekkink. “En uiteraard zorgen we er ook voor dat we precies weten hoe we nieuwe technieken kunnen toepassen. Dit doen we in nauwe samenwerking met specialistische bedrijven die ons continu op de hoogte houden van nieuwe marktontwikkelingen. Dat betekent dat we de meest duurzame installaties van dit moment kunnen realiseren. Beter voor het milieu en – vooral met de huidige energieprijzen – de portemonnee.”

Medewerkers prikkelen
“Wij schrijven ons in voor de meest uitdagende en innovatieve projecten: van engineering, bestekken uitwerken, installaties leveren en monteren tot het  assembleren ervan”, gaat Jasper verder. “Daarnaast verzorgen we het onderhoud van de installaties op lange termijn. Duurzaam werken in het kwadraat dus. En het mooie is, door steeds met de nieuwste technieken te werken, prikkelen we ook onze medewerkers. Als je al jaren hetzelfde doet, is het natuurlijk hartstikke interessant om je te verdiepen in nieuwe ontwikkelingen. WSi Techniek anticipeert op wat de markt vraagt. Op dit vlak kunnen we dan ook goed meedenken met opdrachtgevers en ze zo goed mogelijk bedienen. Al is het soms jammer dat we niet al onze ideeën kunnen uitwerken. Een groot aantal duurzame producten en technieken verdient zichzelf binnen afzienbare tijd terug. Maar de aanschaf ervan kan – met de huidige economische situatie – ook in de papieren lopen, waardoor het niet altijd binnen het budget past. Dan kijken we naar andere duurzame technieken, die binnen de financiële kaders passen.”

Geen gas meer
Circulair bouwen – hergebruik van bijvoorbeeld hout of staal – komt regelmatig voor bij BINX, omdat het bedrijf ook bouwkundig actief is. Hoe zit dat rondom installaties? Jasper: “Bij nieuwbouwprojecten komt dit minder vaak voor dan bij renovatie. Maar waar de mogelijkheid zich voordoet, grijpen we die met beide handen aan. Daar staat tegenover dat opdrachtgevers heel graag van het gas af willen en alleen voor een elektra-aansluiting kiezen, vaak in combinatie met zonnepanelen en warmtepomptechnieken. Wij bedenken dan verschillende warmtepompsystemen, zoals lucht/water of water/water warmtepompen. Die zorgen voor het verwarmen en koelen van een gebouw.”

Meer energie besparen
Als het gaat om nieuwe technieken, wat is dan hot op dit moment? “Warmte Koude Opslag”, vertelt Jasper. “Oftewel: een pand verwarmen en koelen met behulp van ‘gratis’ bodemenergie. Je onttrekt in de winter warmte-energie uit de bodem en stopt koude-energie terug, die in de zomer weer aan de grond wordt onttrokken om het gebouw te koelen. Ook het gebruik van gebouwbeheersystemen, om installaties op afstand te monitoren, komt steeds vaker voor. Handig, want zo zie je snel of er een storing aan zit te komen, of dat een installatie gepland onderhoud nodig heeft. Meestal ben je dan de serieuze problemen vóór. Ook het verduurzamen en optimaliseren van verlichtingsinstallaties is in opkomst. Slimme lichtregelingen bijvoorbeeld. Alles om meer energie te besparen en te zorgen voor minder CO2-uitstoot.”

Visitekaartje
Als het gaat om verduurzamen, waar loopt Jasper in zijn werk dan tegenaan? “De levertijden! Warmtepompen zijn voorzien van chips, die veelal in China gemaakt worden. Veel fabrieken hebben stilgelegen vanwege corona en de levertijden zijn enorm opgelopen. Je moet een warmtepomp maanden, soms wel een jaar van tevoren bestellen, dat is momenteel een uitdaging in ons vakgebied. Ook de levertijden van staal en aluminium lopen op vanwege de oorlog in Oekraïne. Daar ondervinden we echt hinder van.”
Gelukkig gaat er ook veel goed, zoals het project Rodenborch College in Rosmalen, dat deze zomer wordt opgeleverd. Jasper: “Hier verzorgen we de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties voor in totaal meer dan 17.000 m2: een onderwijsgebouw en twee sporthallen. Het onderwijsdeel telt meerdere vleugels, elke vleugel heeft een eigen leerplein en alle vleugels staan in verbinding met een centraal atrium. Wij realiseren hier alles: van verwarmen en koelen tot en met de beveiliging, luchtbehandeling, regeltechniek en sanitaire installaties: het complete plaatje. Uiteraard volgens de nieuwste duurzame technieken. Een mooi visitekaartje van ons werk!”

Terug naar Algemeen nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl