Temperatuurberekening voor PV-toepassingen is essentieel!

oktober 8, 2021

Een verdeelinrichting voor een PV-installatie produceert al gauw 2 tot 3 keer zoveel warmte waardoor inwendige temperaturen extreem kunnen oplopen en de continuïteit en veiligheid niet meer gewaarborgd zijn. Voor het ontwerpen van veilige verdeelkasten is een temperatuurberekening dan ook essentieel!

Niet alleen maakt een temperatuurberekening het eventuele probleem zichtbaar maar biedt het vooral oplossingen zoals een grotere omhulling met een groter effectief koeloppervlak, grotere geleiders en componenten met hogere nominaal stromen.

Naast PV- en EV-installaties voor de woningbouw, worden in Nederland veel PV- en EV-installaties gebouwd voor zonneparken, parkeerplaatsen, daken van boerderijen en bedrijfspanden. Eaton biedt meerdere hulpmiddelen en producten voor het ontwerpen van een veilige laagspanning verdelers in deze toepassingsgebieden.

 

Halyester centraal in PV en EV-installaties

Het tijdloze Halyester-systeem vervult bij veel van deze installaties een centrale rol als hoofdverdeler voor de energiedistributie. De behuizing van het Halyester-systeem is ideaal voor de vaak stoffige en vochtige omgevingen en heeft een lange levensduur.

Wanneer het Halyester-ontwerp uitsluitend is samengesteld uit standaard gevulde en beproefde kasten is er geen ontwerprisico, zolang de maximale belastingen die vermeld staan in de kast en catalogus gerespecteerd worden, direct zonlicht wordt vermeden en de omgevingstemperatuur de 35˚C niet langdurig overstijgt.

Een temperatuurberekening is wel noodzakelijk bij het toepassen van niet beproefde kasten, zoals de combinatie van een lege Halyester kast, gevuld met een project specifieke mix aan DIN-modulaire componenten.

Klik hier voor meer informatie en aanwijzingen voor ontwerp Halyester-verdeler

 

Nieuw! Warmteberekening voor verdelers

Download Eaton’s Temperatuur Assesment tool, een excel-programma om snel en eenvoudig een warmteberekening te maken van een ontwerp voor een verdeelinrichting. De tool berekent de temperatuurstijging in de verdeelinrichting en verifieert of de temperaturen niet te hoog zijn voor de eigenschappen van de toestellen en geleiders, conform de IEC61439-1:2020. De warmteberekening kan als document worden toegevoegd aan het verificatierapport van de verdeelinrichting. In een korte trainingsvideo wordt de handige tool uitgelegd.

 

Download hier de Temperatuur Assessment tool

 

Terug naar Productnieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl