Stekerbaar invoerstuk 175-ST biedt meerwaarde voor E-installaties

maart 3, 2017

Met het nieuwe stekerbare invoerstuk 175-ST brengt ABB stekerbare installaties op een nog hoger plan. Met de 175-ST kan nu ook het KNX of free@home systeem stekerbaar worden opgenomen in het hart van de elektrotechnische installatie: de Hafonorm installatiekast. ABB biedt daarbij als enige aanbieder een invoerstuk waarmee zowel de groepen als de KNX-buskabel stekerbaar kunnen worden geïnstalleerd.

Stekerbare installaties winnen snel aan populariteit binnen de elektrotechniek. Elektrabuizen, draden, las- en centraaldozen maken daarbij plaats voor flexibele leidingen die met een stekerverbinding worden gekoppeld. Met minder onderdelen kan zo een complete elektrische installatie worden aangelegd. De stekerbare installaties bieden meer flexibiliteit en zorgen er daarmee voor dat de installatiewerkzaamheden minder tijd kosten.

Het stekeren van componenten heeft als belangrijk bijkomend voordeel dat fouten bij het installeren worden voorkomen. De stekkers en de chassisdelen passen immers alleen wanneer deze op de juiste manier worden ingestoken. Een verlaging van de faalkosten van bouwprojecten is daarvan het resultaat. Niet alleen tijdens de installatie, maar ook daarna – bij onderhoud, wijzigingen en uitbreidingen – blijken de voordelen van stekerbare installaties. Deze werkzaamheden zijn nu veel eenvoudiger te realiseren.

Het nieuwe invoerstuk sluit aan op de trend om installaties steeds meer vanuit de verdeler stekerbaar uit te voeren. Die trend doet zich niet alleen voor bij de realisatie van tijdelijke woningen en studentenhuisvesting, maar steeds vaker ook in de woningbouw. En met de groeiende belangstelling voor woning- en gebouwautomatisering via KNX neemt ook het besef toe dat optimaal kan worden geprofiteerd door een combinatie te maken van KNX en stekerbaar installeren. Een typerend voorbeeld hiervan werd recent gerealiseerd in een Amsterdams hotel.

Stekerbaar invoerstuk 175-ST


Met de 175-ST biedt ABB hiervoor nu een onderscheidende oplossing. Door ook het KNX-systeem op te nemen in de stekerbare installatietechniek, ervaart de installateur nog meer installatiegemak. Opmerkelijk is de uitvoering van het stekerbare invoerstuk dat KNX actoren en niet geschakelde afgaande groepen combineert. Het invoerstuk biedt veel vrijheid bij het configureren en installeren. Het invoerstuk is geschikt voor meerdere fabricaten chassisdelen. Standaard past ABB de GST18 chassisdelen van Wieland toe. Zo worden GST- en KNX-techniek in één invoerstuk gecombineerd en zijn er maximaal 11 driepolige en 2 extra (uitbreekbare) drie/vijfpolige uitgaande groepen mogelijk.

Het nieuwe stekerbare invoerstuk 175-ST biedt niet alleen tal van (installatie)voordelen voor de elektrotechnische installateur. Zo profiteren de system integrator en de elektrotechnisch adviseur onder meer van de ontwerpvrijheid en flexibiliteit tijdens het ontwerp- en engineeringproces. Typerende toepassingen van ABB’s nieuwe 175-ST zijn te vinden bij de bouw van tijdelijke behuizing (cabines), houten chalets, vakantieparken, hotels en studentenwoningen alsook bij transformatieprojecten van kantoren e.d. naar woningbouw en metal-stud-wanden.

 

 

Terug naar Productnieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl