Ruimteoverkoepelende lichtsturing van max. 16 groepen

mei 10, 2022

Met de APC-aanwezigheidssensoren biedt ESYLUX intelligente automatiseringsoplossingen voor de verder ontwikkelde industriestandaard DALI-2. Zij hebben een geïntegreerde regeleenheid en een ingebouwde spanningsvoorziening en regelen tot 16 lichtgroepen. Aangevuld met BMS-aanwezigheidssensoren als invoerapparaten ontstaat zo een zelfvoorzienende, decentrale en ruimteoverkoepelende lichtsturing.  

DALI-2 heeft zich door de fabrikant-onafhankelijke interoperabiliteit van apparaten definitief als toekomstbestendige industriestandaard voor lichtsturing bewezen.  Het digitale communicatieprotocol biedt dankzij het individuele adresseren en besturen van afzonderlijke armaturen en verlichtingsgroepen ongeëvenaarde flexibiliteit. Een intelligente, decentrale en ruimteoverkoepelende automatisering van een DALI-2-installatie – geheel zonder gebouwbeheersysteem – is met de APC10-aanwezigheidssensoren nu eenvoudig te realiseren.

Geïntegreerde Application Controller voor max. 16 lichtgroepen

De APC10-aanwezigheidssensoren reduceren allereerst door een geïntegreerde DALI-2 regeleenheid (APC = Application Controller) en een ingebouwde busspanningsvoorziening (250 mA) de plannings- en installatietijd en daarmee kosten. Tegelijkertijd maken zij een individuele aanwezigheids- en daglichtafhankelijke constante lichtregeling tot 16 lichtgroepen mogelijk. BMS-aanwezigheidssensoren (BMS = Building Management System) van ESYLUX dienen daarbij aanvullend als invoerapparaten voor de groepen.

Buscommunicatie APC-aanwezigheidssensor

Automatische groepenomschakeling en oriëntatieverlichting

De installatie kan bovendien gemakkelijk aan individuele en complexe ruimtesituaties worden aangepast. Een voorbeeld is de flexibele groepenomschakeling bij veranderd ruimtegebruik. In kantoorruimtes met scheidingswanden bijvoorbeeld activeert de APC-aanwezigheidssensor bij het openen en sluiten van een wand telkens een verschillend groepenscenario met dezelfde armaturen. Op deze wijze blijven op elke werkplek optimale lichtomstandigheden behouden ondanks een veranderd ruimtegebruik. In totaal tot max. 16 scènes, een individueel configureerbare afterglow-functie en oriëntatieverlichting zorgen voor extra flexibiliteit.

Voorbeeld lichtsturing van 13 groepen door 1 APC10-aanwezigheidssensor in combinatie met 10 BMS-aanwezigheidssensoren

 

Configuratie via bidirectionele Bluetooth-interface

Een DALI-2-installatie met APC10-aanwezigheidssensoren is eenvoudig met de fabrieksinstellingen in broadcast-modus te starten. Door de geïntegreerde, bidirectionele Bluetooth-interface van de melders vindt vervolgens een eenvoudige configuratie direct via de ESY-app en smartphone plaats. Ook de gecreëerde groepen zijn door de fabrieksinstellingen direct gereed voor gebruik. De bidirectionele werking maakt het mogelijk de apparaten uit te lezen, de ESY-app zorgt ervoor dat de geconfigureerde projecten b.v. als PDF-rapport gedocumenteerd en beheerd kunnen worden.

De APC10-aanwezigheidssensoren zijn verkrijgbaar met een detectiebereik van in totaal resp. 8, 24 of 32 m in diameter en beschikken over 4 impulsgeveringangen voor het handmatig oversturen via conventionele schakelaars. Reeds geïnstalleerde schakelaars kunnen dan ook indien gewenst eenvoudig verder gebruikt worden. Door handmatig te dimmen kan de gebruiker gelijktijdig de helderheidsreferentiewaarde van de lichtregeling aanpassen. Een geïntegreerd 16A-relais maakt het daarnaast mogelijk een HVAC-systeem of aanvullende verlichting te schakelen. Voor het monteren in systeemplafonds is een gatmaat van Ø68 mm benodigd.

https://www.esylux.nl/innovaties/lichtregeling-met-dali-2

Terug naar Productnieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl