Regiolux renoveert productie- en opslagruimtes met LED bij Electrolux

januari 23, 2018

In Polen maakt het Zweedse concern Electrolux zeer succesvol wasmachines, kooktoestellen,  ovens en afwasmachines. In de plaats Olawa is Electrolux gevestigd met een productie en logistieke afdeling. Nadat Electrolux besloten had dat er een moderniseringsconcept doorgevoerd moest worden met LED verlichting, is er een renovatieconcept ontwikkeld door Regiolux Polen en adviesbureau PM Groep Wroclaw.

Daarbij werd in het bijzonder waarde gehecht aan energie-efficiënte, zo werden alle armaturen voorzien van dali en met sensortechniek gekoppeld; daglichtregeling in de productieomgeving en aanwezigheid herkenning met corridorfunctie in de opslagruimte was hierdoor mogelijk. Door groepering  in 10 verschillende dimgroepen wordt in ploegendiensten, afhankelijk van de aanwezigheid, een nog groter energiebesparing behaald.

Verlichtingskwaliteit en efficiëntie

De besturing en goede afstemming bij de uitvoering en installatie werkzaamheden behoorde ook bij het renovatieconcept. Het eisenpakket aan de armaturen was veelvuldig. Zo zijn hier geoptimaliseerde lichttechnieken ingezet voor de verschillende toepassingen, zoals bijvoorbeeld de stellingpaden en de productieruimtes. Daarbij moet rekening worden gehouden met extreme omgevingstemperaturen, vochtigheid, stof met brandgevaar en mechanische belastingen.

In het gebied waar de productie plaatsvindt, 38000m2 productieruimte, werd met een lichtopbrengst van 300lux en een gelijkmatigheid van EM = 0,7 de verlichtingsinstallatie nieuw aangelegd. Bij de 8000m2 opslagruimtes moest 200 lux op de vloer worden behaald. Bovendien komen de verticale meetvlakken in de opslag uit op 150 lux met een gelijkmatigheid van EM = 0,4. De lichtpunthoogte was bepaald op 12,5 meter en de afstand van de armaturen onderling was met 10 meter bepaald groot te noemen. Een duidelijke winst op de installatiekosten.
Om de conventionele halstralers (HPI) met 465w aansluitvermogen te vervangen, werden 370 individuele Worker LED 35000lm 4000k in diep-breedstralende variant en dali uitvoering, voor de productieruimtes uitgewisseld. In de opslag- en overige ruimtes was vanwege de lagere eisen de 23000 variant voldoende. Voor de 8000m2 waren 150 armaturen voor de uitwisseling voldoende.

Regiolux heeft door het inzetten van LED armaturen een energiebesparing behaald van ruim 40%. Door gebruik te maken van dali sturingen met daglichtregeling en corridor functie, werd een verdere besparing van 30% behaald.

Electrolux voorziet voor zijn productieplaats in Polen een verder groeipotentieel. Met de gerenoveerde verlichting worden het energieverbruik en de stroomkosten zodanig gereduceerd, dat het bijdraagt aan verduurzaming van de onderneming.

http://www.regiolux.de/nl/home/

Terug naar Productnieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl