Pim Bik: “Je kan alles realiseren, als je maar wilt”

Tips van collega’s

april 21, 2022

Duurzaam ondernemen kan op vele manieren. Pim Bik, eigenaar van Pim Bik Elektrotechniek, doet het graag op de MacGyver-manier. In Groen Licht vertelt hij: “Als je maar vindingrijk genoeg bent, is er voor elke vraag een oplossing.”“Het eerste wat ik opdrachtgevers altijd vraag, is: ‘Wat verwacht je te verbruiken in de toekomst?’”, geeft Pim Bik aan. “En dan bedoel ik niet het komende jaar, maar over tien jaar. Heb je dan bijvoorbeeld een elektrische auto? Waarschijnlijk één of twee kinderen? Of zijn de kinderen dan juist het huis uit? Daar moet je nu vast op voorsorteren door de juiste voorzieningen te treffen. Wat je tijdens de bouw al kunt aanleggen, een laadpaal bijvoorbeeld, bied ik aan. Als je deze later toevoegt, wordt het nooit zo netjes. Vooruitdenken dus!”Domotica
Pim Bik vervolgt: “Ik probeer gebouwen zo energieneutraal mogelijk te maken, bijvoorbeeld door zonnepanelen te combineren met een warmtepomp – ideaal om te verwarmen en te koelen. Eventueel met elektrische bijverwarming voor erg koude winters en als back-up bij storingen. Het liefst in combinatie met domotica, zodat je alles via een app kunt bedienen. Er is zoveel mogelijk met domotica, daar maak ik graag gebruik van om mensen optimaal comfort te bieden. Van het regelen van verwarming en koeling tot het openen van de voordeur en het bedienen van het alarm: je smartphone is inmiddels je nieuwe sleutelbos.”

Zelfvoorzienend
“Ik doe geen concessies: waar een wil is, is een weg. Krijg ik een aanvraag en bestaat daar geen oplossing voor? Dan bedenk ik ‘m zelf. Ik hou van MacGyveren. Je kan alles realiseren, als je maar wilt. Zo ben ik nu met een woning bezig die straks zelfs helemaal van het energienet afgekoppeld wordt. Volledig zelfvoorzienend, maar wel met een noodstroomvoorziening achter de hand. Dit is één van de eerste  woningen in Nederland die in combinatie met het Eaton Energy Storage System kan worden losgekoppeld van het net. Mooi toch?”

Terug naar Algemeen nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl