Pilot Oosterberg Nul-op-de-meter Box

bij woningcorporatie Woonborg

november 7, 2017

Bij Oosterberg staan we graag voor u klaar met tal van elektrotechnische producten, logistieke service en advies. Maar ook met slimme innovaties. Zoals onze gloednieuwe Oosterberg Nul-op-de-meter Box, oftewel de O-Nom Box. Deze hebben we afgelopen zomer in een pilotproject getest bij huurders van de Drentse woningcorporatie Woonborg. Mét succes!

“Tegenwoordig moet je als projectontwikkelaar of corporatie kunnen aantonen hoeveel energie een woning levert en hoeveel de huurder verbruikt”, vertelt Marco Weg, adviseur binnen het team gebouwintelligentie van Oosterberg. “Wij bieden hiervoor een totaaloplossing in de vorm van de O-Nom Box. Deze geeft – via een wanddisplay of app – op elk moment helder inzicht in het energieverbruik. Is het metertje op het display groen, dan is er niets aan de hand. Is het rood, dan moet de huurder minder energie gaan gebruiken omdat hij anders aan het einde van het jaar moet bijbetalen. Een mooie manier om bewustwording te creëren.”

Geschikt voor domotica

Marco Weg: “Daarnaast is de O-Nom Box geschikt voor domotica en het levensloopbestendig maken van woningen. Zo kan er onder meer alarmering aan worden verbonden waarbij de verlichting automatisch aan gaat en de buitendeur open, zodat hulpverleners naar binnen kunnen. De O-Nom Box is een totaalproduct voor de installateur. Zonder licenties, dus op de lange termijn veel goedkoper dan vergelijkbare alternatieven. Zo maken we het de installateur graag makkelijk. Bovendien houdt het systeem de exploitatiekosten laag.”

Goedkopere oplossing

“De O-Nom Box is voor ons de perfecte oplossing”, geeft Jan van Goor aan, manager afdeling projecten van Woonborg. “We waren bezig met een andere pilot, maar dat bleek een duur systeem: er was een continue telefoonverbinding voor nodig. Dat moest anders kunnen, vonden we. Maar er was niks op de markt. Oosterberg was al bezig met het ontwikkelen van de O-Nom Box en wilde graag meedenken over een goedkoper en bedrijfszeker systeem voor ons. Het resultaat: een plug-and-play-pakket met ingebouwde gsm-router. Hierdoor is het te gebruiken zonder telefoon- of internetverbinding en volstaat een mobiel telefoonabonnement van vijf euro per maand. Bovendien hebben niet al onze huurders een smartphone of tablet, dus het idee van een wanddisplay is ideaal.”

Privacy gewaarborgd

“Onze huurders moeten kunnen zien wat het energieverbruik is, net als wij. Zodat we contact met hen kunnen opnemen bij een uitzonderlijk hoog verbruik”, vervolgt Jan van Goor. “Bij deze vorm van monitoring is privacy natuurlijk erg belangrijk. Ook hierover heeft Oosterberg goed meegedacht en overleg gevoerd met juristen. Zo mag je de verbruikgegevens niet direct koppelen aan een adres én niet bewaren. De oplossing: de energiegegevens van onze huurders worden – op basis van een specifiek nummer – een paar keer per uur automatisch naar een server gestuurd. Wij kunnen inloggen op deze server en alleen wij kunnen dit nummer koppelen aan een adres. Veilig en verantwoord dus.

De O-Nom Box is getest in vier pilotwoningen met warmte-terugwin-ventilatie en een warmtepompsysteem met warm-tapwatervoorziening. Alles werkt prima. Het is een mooi product en we willen de box dan ook graag plaatsen in al onze nieuwe grondgebonden nul-op-de-meter-woningen en na renovaties.”

Terug naar O-Nom
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl