Paul van Dorp, Van Dorp Installaties over circulair bouwen

“Nu is er nog ruimte om kansen te pakken”

april 19, 2019

“Circulair bouwen en installeren vraagt om creativiteit en slimme oplossingen. Dat maakt het interessant.” aldus Paul van Dorp, Vestigingsdirecteur bij Van Dorp Installaties. “Nu is er nog ruimte om kansen te pakken, maar over een paar jaar moeten we klaar zijn om circulair te werken. Aan de innovatietafel is hier een levendige discussie over gevoerd. Niet elk onderwerp konden we uitdiepen, maar veel is de revue gepasseerd”

Terugnemen van materialen voorkomt verspilling

“In het gesprek heb ik de groothandels opgeroepen om serieus te kijken naar het terugnemen van materialen. Bestel ik nu iets te veel, dan ligt het een paar jaar op de plank en daarna gooi ik het weg. Dat is zonde. Als het direct teruggaat naar de handel kan het nog gebruikt worden. Mijn oproep is goed opgepikt. Ik zou hier graag nog eens over doorpraten. Volgens mij is dit een hele praktische stap in de goede richting.”

Praktische logistieke hulp

“Groothandels zijn steeds meer een partner in het bouwproces. Wij hebben minder eigen voorraad, maar schakelen direct met de toelevering. Een volgende stap is logistieke hulp en advies. Met de slimme software om hun magazijn te optimaliseren, kunnen groothandels ons ook proactief ondersteunen. Hoe vaak gebruik ik een bepaald materiaal? Neem ik dit zelf op voorraad of heeft de groothandel het liggen als ik het af en toe nodig heb? Door dit slim te regelen, kunnen we het proces optimaliseren. Met vertrouwen in elkaar: ik zorg voor de materialen, zodat jij kunt werken.”

“Circulariteit moet een tweede natuur worden. Het is aan ons om dat voor te bereiden.”

Circulariteit werkbaar maken

Volgens Paul van Dorp is het werkbaar maken van circulariteit de grootste kans. “In de installatiebranche ligt veel verantwoordelijkheid bij de mensen op de werkvloer. De directie kan grote ambities hebben, maar de werkvoorbereider, projectleider en eerste monteur moeten het meenemen in de waan van de dag. Circulariteit moet een tweede natuur worden. Het is aan ons om dat voor te bereiden.”

“Met de ondernemersvereniging Techniek Nederland hebben we een visiedocument gemaakt, inclusief een stappenplan. Veel leden van Techniek Nederland zijn Mkb’er of zelfstandige. Zij hebben geen grote organisatie achter zich, maar wel veel vakkennis. Deze mensen willen we op weg helpen met praktische informatie over circulair bouwen.”

Terug naar Algemeen nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl