Oosterberg start met de CO2 prestatieladder

oktober 17, 2017

Als familiebedrijf zit duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid in de genen van Oosterberg. We beseffen ons elke dag dat we rekening moeten houden met de generaties na ons en investeren steeds meer in duurzame projecten en samenwerkingsverbanden. Oosterberg wil daarom ook de uitstoot van CO2 en het verbruik van schaarse middelen binnen de organisatie verminderen.  Om dit te realiseren wordt ieder half jaar de zogenaamde CO2 footprint berekend. Dit inzicht in de CO2-uitstoot maakt het mogelijk om effectieve doelstellingen op te stellen om de uitstoot te verminderen.

Ons huidige energieverbruik
Oosterberg is in 2016 gestart met meten. In heel 2016 is in totaal 3.179,4 ton CO2 uitgestoten. waarvan 2.448,2 ton in scope 1 (directe uitstoot) en 731,2 ton in scope 2 (uitstoot door elektriciteitsverbruik). Onderstaand de grafiek met de CO2 footprint van Oosterberg B.V. in 2016 (incl. haar dochterondernemingen).

 

CO2-reductiedoelstelling

Oosterberg is druk bezig met het inventariseren van de diverse mogelijkheden om de CO2 uitstoot zoveel als mogelijk te verminderen. De exacte doelstelling is nog niet bekend, maar is er wel een inschatting van wat Oosterberg minimaal verwacht te kunnen halen.

CO2-reductiedoelstellingen Oosterberg

Oosterberg stoot in 2019 minimaal 5% minder CO2 uit (scope 1 & 2) dan in 2016.

CO2-reductiemaatregelen

Om de uitstoot te verminderen zijn de volgende maatregelen al genomen:

 • Het plaatsen van zonnepanelen. Op de locatie in Apeldoorn ligt het dak vol met zonnepanelen.
 • Alle nieuwe vrachtwagens hebben minimaal Euro 5 motoren, maar in veel gevallen ook al Euro 6 motoren.
 • Oosterberg werkt met de CO2 prestatieladder. Dit betekent dat we onszelf ten doel hebben gesteld de uitstoot de komende jaren flink te verminderen. Meer informatie? Klik hier.
 • Op de locatie in Apeldoorn wordt een WKO gebruikt om gasverbruik te verminderen.
 • Oosterberg kijkt bij de aanschaf van nieuw materiaal naar de zuinigste modellen.
 • Binnen het wagenpark rijden er diverse hybride auto’s.
 • Op het kantoor in Apeldoor en Zutphen zijn samen 8 laadpalen aanwezig.
 • Voor de vrachtwagens is het FMS systeem aangeschaft waardoor de meest efficiënte routes worden gereden om onnodige kilometers te voorkomen.
 • De bandenspanning wordt minimaal 2 keer per jaar gecontroleerd.
 • Daarnaast gaat Oosterberg de komende jaren meer aandacht besteden aan het rijgedrag van haar chauffeurs.
 • Medewerkers wordt actief gevraagd om zuinig om te springen met ernergieverbruikers als verwarming, airco en verlichting.

Voortgang

2016 was het eerste jaar dat Oosterberg een CO2 dossier bijhield. Het is daarom nog niet echt mogelijk om over voortgang te spreken. Vanaf heden zal er elk half jaar een footprint worden opgesteld om ons verbruik inzichtelijk te maken. Zo kan het verbruik vergeleken worden met de start.

Terug naar Oosterberg nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl