Oosterberg en ROC Friese Poort werken samen in KNX-project

november 29, 2018

“Tijdens een samenwerking met het bedrijfsleven ligt de lat nét wat hoger voor onze studenten. Dat vind ik het mooie aan deze projecten”, zegt docent Mark Vos. Op vrijdag 16 november reisden zijn studenten Elektrotechniek en ICT af naar Nieuwegein. Daar verdedigden ze in het ABB Experience Center hun plannen voor woningautomatisering.
Bekijk hier een foto-impressie van het bezoek aan Nieuwegein.

De vijf studentengroepen waren tien weken bezig geweest met hun voorbereidingen tijdens dit KNX-project. KNX is de wereldwijde standaard voor woning- en gebouwautomatisering, ook wel bekend staand als domotica. De studenten dienden een automatiseringsplan voor een levensechte woning van partner Oosterberg te creëren. Dit bedrijf is een elektrotechnische groothandel en verzorgt complete trainingen over KNX.

Tutor

Peter Meijers, werkzaam bij Oosterberg en tevens officiële KNX-tutor, gold gedurende de projectperiode als contactpersoon voor de studenten. Hij hielp hen met technische vragen of andere onduidelijkheden. Wanneer Meijers de studentenplannen goedkeurt, ontvangen zij een officieel KNX-certificaat. “Daarmee heb je een voorsprong wanneer je de officiële KNX-training gaat volgen”, aldus Vos. “Het staat bovendien geweldig op het CV van onze studenten.”

Hoog niveau

Docent Vos keek tijdens het traject tevreden naar de activiteiten van zijn leerlingen. “Iedere student binnen een groep heeft zijn eigen specialisme. De een is goed in programmeren, de ander in calculeren. Dat was leuk om te zien.” Met name Edward van der Meer, vierdejaarsstudent Middenkader Elektrotechniek, trok de aandacht. “Een programmering is zeer complex. Meijers vond de oplevering van Edward echter van bijzonder hoog niveau. Hij gaf zelfs aan hem zo aan werk te kunnen helpen”, vertelt de docent.

Edward zelf blijft bescheiden onder alle lof. “Het lijkt op het eerste gezicht moeilijk, maar het is simpeler dan je denkt”, zegt hij. “In de toekomst wil ik wellicht verder gaan met KNX. Iets programmeren, het in een installatie laden en vervolgens laten werken, is een geweldig proces.”

Levensecht onderwijs

Het bezoek aan het ABB Experience Center was erg leerzaam voor de studenten. Hier kregen zij onder meer een rondleiding en zagen zij met eigen ogen de innovatieve producten op dit gebied. Docent Vos is tevreden over het bezoek. “Ik wil onze gastheer bedanken voor de professionele ontvangst. We kregen zelfs een gratis lunch aangeboden. Het was een mooie dag.”

Het bezoek aan Nieuwegein is een voorbeeld van levensecht onderwijs. Hierbij ontvangen studenten een levensechte taak vanuit het bedrijfsleven. Door de ervaringen die zij dan opdoen, ontwikkelen ze zich tot vakmensen van de toekomst. Dit is één van de speerpunten van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort.

Bronvermelding: ROC Friese Poort Centrum Duurzaam: auteur Richard Tjalsma

 

Terug naar Algemeen nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl