Nieuwe wetgeving rookmelders in 2022

De veranderingen op een rij

augustus 18, 2021

Vanaf volgend jaar geldt een nieuwe regeling rondom rookmelders. Op 1 juli 2022 moeten niet alleen nieuwbouwwoningen, maar álle woningen zijn voorzien van rookmelders: op elke verdieping minimaal één. Wat zijn precies de nieuwe regels – en welke kansen bieden ze jou?

Verplichte rookmelders voor alle bestaande woningen dus. “Een goede ontwikkeling”, vindt Jan Nies, Productmanager bij Hemmink. “Nieuwbouwwoningen zijn over het algemeen al brandveiliger ontworpen en moeten al zijn voorzien van rookmelders. Bij oudere woningen is dat een heel ander verhaal. Bovendien is het brandveiligheidsbewustzijn laag, terwijl in ons land ieder jaar meer dan 60.000 claims voor woningbranden worden geteld. En doordat we steeds meer elektrische spullen in huis hebben, wordt de kans op brand steeds groter. Goed dus dat de regering vanaf volgend jaar zomer regels hanteert voor álle woningen.”

Nieuwbouwwoningen

Francisco Pérez Aran, Accountmanager Product Sales bij Chubb Fire & Security, is het met Jan eens. “Hoog tijd dat hier nu wat aan gedaan wordt. Vanaf 1 juli 2022 is het in elke woning verplicht om op de vluchtroute van elke verdieping, dus ook op de begane grond, een rookmelder te hebben. Voor installateurs is het goed om te weten dat de regels voor nieuwbouw en bestaande bouw niet hetzelfde zijn. Volgens het Bouwbesluit moet een rookmelder in nieuwbouwwoningen zijn aangesloten op het lichtnet en een back-up batterij hebben, conform NEN 2555. Voor nieuwbouwwoningen gelden bovendien regels voor de plek waar de rookmelder hangt, het minimum aantal decibel dat de melder produceert en de kwaliteitseisen waar een melder aan moet voldoen: de Europese norm EN14604.”

Bestaande woningen

“Rookmelders in bestaande woningen hoeven niet per se een 230V-aansluiting te hebben”, geeft Francisco aan. “Een batterijgevoede melder volstaat ook, voorzien van een CE-keurmerk.

Mijn tip voor de installateur: zorg dat je een voorraadje rookmelders bij je hebt. Bestel ze nu bij de groothandel en maak afspraken over de levering volgend jaar, dan voorkom je dat je misgrijpt.” Jan vult aan: “Om alvast in te spelen op de nieuwe wetgeving, is het slim om bij elke opdrachtgever thuis omhoog te kijken. Zie je geen rookmelders hangen, attendeer de bewoners dan op de verplichting en bied ze meteen aan.” Omdat rookmelders iedere tien jaar vervangen moeten worden, heeft Francisco nog een tweede tip: “Noteer wanneer je rookmelders bij iemand plaatst en stuur na 9,5 jaar een reminder naar je klanten dat ze aan vervanging toe zijn – en dat jij die uiteraard kunt leveren en installeren.”

Ophangplek

Waar je je bij nieuwbouwwoningen moet houden aan specifieke regels voor de plek waar je een rookmelder ophangt, gelden die niet voor bestaande bouw. “En dat is juist een punt van aandacht”, geeft Jan aan. “Je kan ‘m bij wijze van spreken in de meterkast ophangen en je voldoet aan de wet. Maar zo creëer je schijnveiligheid – en dat moet je niet willen. De regels voor nieuwbouwwoningen zijn niet voor niets opgesteld, dus het is verstandig om deze ook toe te passen in bestaande bouw. Dit betekent: plaatsen op minimaal 50 cm van de wand, niet vlak bij de keuken of badkamer en niet in het trapgat. Vanwege de luchtstroom kan de rook er langs trekken, waardoor de melder niet afgaat.

Als installateur is het je plicht je klanten goed te informeren en te zorgen voor veiligheid, dus denk hier niet te licht over. Een goede rookmelder is de basis, maar als je ‘m verkeerd ophangt, kan het rampzalige gevolgen hebben. Bedenk wat de natuurkundige eigenschappen van rook zijn, houd de NEN-regelgeving in je achterhoofd en gebruik je gezonde boerenverstand – dan kom je een heel eind. Wil je meer weten over brandveiligheid, rookmelders en de beste ophangplek? Dan kun je een training volgen. Iets wat ook verstandig is als je rookmelders wilt koppelen om het vereiste aantal decibel te halen. Dit koppelen kan draadloos. Maar je moet dan wel precies weten wat je doet, om te voorkomen dat de rookmelder bij de buren afgaat.

Dus: voorkom gevaarlijke situaties, adviseer je klanten en hang rookmelders op een goed doordachte plek.”

 

Terug naar Algemeen nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl