Stop CO-vergiftiging. Plaats een CO-melder

februari 4, 2019

Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld elf personen door koolmonoxidevergiftiging. Nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis. Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke
gevolgen hebben. Februari staat daarom in het teken van CO-preventie.

Wat kunt u doen? Ventileer, controleer, alarmeer

1) Ventileer goed

Uw gezondheid en die van uw huisgenoten is gediend bij ventilatie. Dat betekent niet dat u uw ramen wagenwijd open moet zetten. Het gedeeltelijk dag en nacht openzetten van bijvoorbeeld luchtroosters of klepramen volstaat. Als u meer wilt weten over goed ventileren, neem contact op met de GGD in uw regio.

2) Kijk kritisch naar uw (open) verbrandingstoestel zoals uw kachel, geiser, cv of combiketel:

• Een geel-oranje vlam in een gastoestel wijst op een gebrek aan zuurstof. Bij een goede verbranding is deze vlam blauw. Neem contact op met een vakman bij een geel-oranje vlam.
• Bevat het apparaat sporen van corrosie, roest of roet? Deze sporen wijzen op een slechte staat van het toestel, vaak met slechte verbranding. Neem contact op met een vakman.
• Is de aansluiting op het rookgasafvoerkanaal intact en is het traject van dit kanaal zo verticaal mogelijk? Bochten en horizontale stukken in het afvoerkanaal verstoren de trek in het afvoerkanaal.
• Zorg dat uw verbrandingstoestel jaarlijks wordt gecontroleerd door een vakman. Vaak kunt u aan een sticker op het toestel zien wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd. Zorg ervoor dat u het werk laat uitvoeren door een vakbekwame monteur. Hierover kunt u navraag doen bij UNETO-VNI: www.uneto-vni.nl/consumenten.
• Vensters of muren die bedekt zijn met damp (condensatie), kunnen wijzen op een onvoldoende afvoer van de verbrandingsgassen. Neem contact op met een vakman.
• Heeft u een kolen-of houtkachel? Verwijder regelmatig de as. Wanneer de as tot aan het rooster komt, wordt onderaan niet meer geventileerd. De verbranding zal onvolledig zijn, met een groter risico op de vorming van koolmonoxide.
• Aan het einde van de winter moet u de kachel zorgvuldig schoonmaken.
• De schoorsteen moet één maal per jaar gereinigd worden. Op dat ogenblik moet ook de luchtdichtheid van de verbindingen nagekeken worden.

3) Plaats een werkende CO-melder

Deze waarschuwt u tijdig. Het aanschaffen van een koolmonoxidemelder kan ongelukken voorkomen. Er bestaan nog veel misverstanden over de plek waar een CO-melder het beste geplaatst kan worden. Daarom is er dit jaar extra aandacht voor de juiste plaatsing. Wilt u weten waar u de CO-melder het beste kan plaatsen? Kijk dan op de website van brandweer Nederland https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/koolmonoxide.

Bron: www.brandweer.nl/koolmonoxide

Terug naar Algemeen nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl