Kees van Oosteren, regiodirecteur bij Strukton Worksphere over circulariteit

“We moeten focussen op het product van overmorgen, niet op dat van gisteren”

mei 27, 2019

“Een goed initiatief, de Innovatietafel tijdens Building Holland. De discussie had wat mij betreft nog wel wat langer mogen duren. Er was onderling veel herkenning en gedeelde smart: iedereen worstelt met circulariteit. Het is goed om te zien dat iedereen er nu mee bezig is. Het thema stijgt snel in interesse. Ik miste wel een ontwerpende partij aan tafel: die heeft vooral invloed op de materialen die worden toegepast. Veel eindklanten kennen de duurzame mogelijkheden niet, dat is jammer. Een ontwerper kan hier een belangrijke rol in spelen.”

Stapje terug

“Het gaat op dit moment vooral over het hergebruik van onderdelen van nu. Maar in mijn ogen moeten we een stapje terug: leveranciers zouden nu alvast na moeten denken over het gebruik straks, en dáár nieuwe producten op afstemmen. Met andere woorden: we moeten focussen op het product van overmorgen, niet op dat van gisteren. Het is jammer dat het hergebruik van materialen vaak duur en arbeidsintensief is. En dat we vaak te weinig tijd hebben om bewust duurzaam en circulair bezig te zijn. Ook dat is nog een grote uitdaging denk ik.”

Behoefte aan kennis

“Ook belangrijk: de rol van de groothandel. Die heeft veel kennis van wat er te halen is. Wij hebben als installateurs behoefte aan wat er te krijgen is. Dus groothandels: deel alsjeblieft de kennis van wat er al kan op het gebied van duurzaamheid. Welke snufjes zijn er te krijgen? Dan kunnen wij ermee aan de slag. Ook persoonlijk ben ik graag duurzaam bezig. Zo probeer ik onze jaren-30-woning op het A-label te krijgen en eten we thuis minder vlees. Daarnaast stappen we bij Strukton over op elektrisch rijden. Het leeft echt.”

Terug naar Algemeen nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl