Installeer duurzaam, vergroot kansen

volgens Els van Maren van ABB

april 6, 2022

Meer kans maken bij aanbestedingen? Met een groen imago nieuwe opdrachtgevers aantrekken? En ook nog eens CO2 besparen? Zet de eerste stap met ABB’s nieuwe kabel- en lasdozen van gerecycled materiaal.

De overheid wil in 2030 49% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990 en in 2050 moet dat zelfs 95% minder zijn. “Dat is natuurlijk een ambitieus plan”, vertelt Els van Maren, productmarketingspecialist installatiedozen en -kasten bij ABB. “Maar ik ben ervan overtuigd dat als we zowel binnen de keten als daarbuiten allemaal onze rol pakken en gewoon aan de slag gaan, we ver komen.” ABB heeft er dan ook voor gekozen om de eerste stap naar circulariteit te zetten. Dat resulteerde in de ontwikkeling van de kabel- en lasdozen 3611 S, 3640 S en 4200 S van gerecycled kunststof en met de ‘S’ van sustainable.

CO2 besparen in woningbouw en utiliteit
“We hebben kritisch naar onze producten gekeken en beredeneerd waar we deze eerste stap richting circulariteit het beste konden zetten. Dat bleken de opbouwdozen te zijn en dan specifiek de kabel- en lasdozen. Met toepassing in zowel de woningbouw als in commerciële gebouwen bereiken we veel mensen. En zeker in de utiliteit gaat het om grote volumes, dus dat zet echt zoden aan de dijk.

Duurzaamheid is natuurlijk belangrijk, maar de kwaliteit moet tegelijkertijd gewaarborgd blijven. Die hebben we weten te behouden en onze nieuwe dozen doen dan ook niet onder voor hun conventionele voorgangers. Het enige verschil is de kleur, omdat we uit milieuoogpunt geen extra kleurstoffen toegevoegd hebben. En natuurlijk de impact op het milieu. Want als alle kabel- en lasdozen vervangen worden door duurzame exemplaren, kunnen we samen jaarlijks ruim 310.000 kg CO2 besparen, wat neerkomt op maar liefst 75%. Om dat te kunnen realiseren, hebben we de hulp van de markt hard nodig.”

Grijp kansen als professional
Met de gunstige effecten voor het milieu worden ook kansen gecreëerd voor de branche. Door als installatiebedrijf te gaan werken met duurzame en circulaire producten pak je een koploperspositie en kun je je aantoonbaar onderscheiden. Je onderbouwt je groene imago en versterkt zo je positie in de markt; iets wat steeds meer een must wordt in plaats van een nice to have. Zo kun je meedingen bij aanbestedingen waar je eerst niet voor in aanmerking kwam en is de kans groot dat je in één keer door hele ‘nieuwe’ opdrachtgevers benaderd wordt. Bovendien kun je op het moment dat de overheid nog meer haast gaat maken, ook daadwerkelijk snel in actie komen.

Dat naast het feit dat je makkelijker kunt voldoen aan de aangescherpte voorwaarden in de bouw. Zo moeten bijvoorbeeld overheidsgebouwen nu al voldoen aan tal van duurzaamheidseisen. Vaak zijn duurzame installaties bovendien doorslaggevend om wel of niet met een bepaalde partij in zee te gaan en is het in sommige gevallen zelfs een eis. Reden te meer om je als professional nu al te verdiepen in de mogelijkheden en er concreet mee aan de slag te gaan.

Voorbereid op materialenpaspoorten
In de transitie naar een circulaire economie hebben ook de materialenpaspoorten hun intrede gedaan. Deze maken inzichtelijk wat er nu exact in de gebouwde omgeving zit en welke gebouwen daarmee dus écht circulair zijn. Zowel de rijksoverheid als private partijen werken hier al een tijd mee. En hoewel het tot op heden nog niet verplicht is, komt daar op termijn waarschijnlijk wel verandering in. Want alleen zo krijgen grondstoffen een identiteit en is het aan het einde van de levensduur van een gebouw het hergebruiken en terugwinnen van materialen veel eenvoudiger.

Ook ABB is drukdoende om een dergelijk paspoort op te stellen voor de nieuwe kabel- en lasdozen. “Daarbij speelt niet alleen het gebruik van gerecycled materiaal een rol”, vult Els aan. “Er gebeurt namelijk veel meer om de uitstoot terug te dringen. Zo werken we met granulaat uit Nederland en zit de productie letterlijk om de hoek. Daarmee besparen we kostbare en vervuilende kilometers. ” Daarnaast startte ABB al enige tijd geleden met een aantal verduurzamende maatregelen voor haar fabriekslocatie in Ede, waarmee inmiddels de energie efficiency aantoonbaar is vergroot op weg een klimaatneutrale omgeving. Dit doen we samen met partners. Door kennis en ervaringen te delen met elkaar. Zo blijven wij continue ontwikkelen en verbeteren. Daarom zijn wij gestart met ABB’s Mission to Zero: een realistisch voorbeeld van hoe de energietransitie duurzaam kan slagen door middel van digitaal energiebeheer.

Samen stappen zetten op weg naar circulair
Met de introductie van de nieuwe dozen zet ABB een eerste stap op weg naar circulaire productie. Els: “We zijn er alleen nog lang niet. Een product ontwikkelen is één, adoptie van de markt om ermee te werken is een ander verhaal. Maar als iedereen in de keten zijn deel pakt, kunnen we samen de transitie versnellen en zelf kansen pakken.”

Terug naar Algemeen nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl