Innovatietafel circulair bouwen

We moeten het woord afval verbieden

Op de drukke eerste dag van Building Holland nemen negen installateurs, aannemers en bouwmaterialenleveranciers plaats aan de innovatietafel. Op de stand van Greenworks praten ze met elkaar over de kansen en uitdagingen van circulair bouwen. Hoe ver zijn we al? Wat brengt de toekomst? Zijn er belemmeringen? En wat is ieders rol in de keten?

Zelf de vraag creëren

Het gesprek begint met een inventarisatie van de vraag naar circulair bouwen. Circulariteit blijkt nog in de ontdekkingsfase. De groothandel krijgt de vraag soms van grote bedrijven, maar vanuit het MKB nog weinig. Volgens anderen kun je de vraag ook zelf creëren: niet afwachten, maar zelf actief de markt opgaan. Dat biedt kansen, want er is wel degelijk veel vraag naar circulair materiaal.

We moeten!

Er is ook externe druk om circulair te gaan werken. De overheid beweegt met regelgeving die kant op, dus we moeten! Kijk naar het verlichte energielabel C voor kantoren in 2023 en A++ in 2030. Op het moment dat circulariteit verplicht is, ben je te laat. De kansen in de markt moeten we nu verzilveren.

”Op het moment dat circulariteit verplicht is, ben je te laat.”

Hergebruik van materialen

Het begint bij het ‘ouderwets’ repareren en hergebruiken van producten. Tegenwoordig heet dat refurbishment en is het een belangrijk onderdeel van circulariteit. Dit proces kun je begeleiden door materialen te registreren en in de tijd te volgen. Zo kun je producten ook gecontroleerd uit elkaar halen en in delen opnieuw gebruiken.

Prefab en vervangbaar

Een ander punt is de levensduur van installaties. Natuurlijk moeten we complete systemen verkopen. Inclusief onderhoud, zodat ze zo lang mogelijk meegaan. Maar ook dan is de levensuur korter dan van een gebouw. Prefab is een goede oplossing. De aannemer bouwt een huis en de E-installateur zet er een ‘batterij’ in die later ook vervangen kan worden. Dat vraagt wel om goede afspraken en samenwerking tussen aannemer, installateur en fabrikant.

”Niet afwachten, maar zelf actief de markt opgaan.”

Vraag en aanbod

Ook w-installateurs bouwen steeds vaker prefab badkamers op een frame, die ze in één keer plaatsen. Dat is duurzamer en minder arbeidsintensief. Daar zit ook gelijk een knelpunt. In de huidige markt zijn uren duur, terwijl materiaal relatief goedkoop is. Het gevoel is er, maar de stimulans ontbreekt. Ook strenge bouweisen staan vaak haaks op recycling. Nieuwbouw wordt volgestopt met installaties en producten worden weggegooid als ze niet meer aan de eisen voldoen. Het is dus een grote uitdaging om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

Comfort verkopen

Een bewoner zit niet op een circulaire woning te wachten. Energiebesparing is interessant, maar een dure installatie is een groot investeringsrisico. Voor de eigenaar of gebruiker gaat een comfortabel binnenklimaat boven alles. Dat biedt kansen voor bijvoorbeeld leaseconstructies, waarmee je warmte en comfort verkoopt in plaats van een Cv-ketel. Zo’n langdurige relatie met de klant is onbetaalbaar.

”Door te denken in materiaalstromen gaan er heel veel deuren open.”

Alle reststromen hergebruiken

Uiteindelijk is het doel om helemaal geen afval meer te produceren. Op dit moment bestaat 40% van de afvalberg uit bouw- en sloopafval. Verschillende aannemers hebben al afgesproken om in 2025 alle reststromen te hergebruiken. De groothandel heeft hier een belangrijke rol in, bijvoorbeeld door goed voorraadmanagement en het terugnemen van materialen. Eigenlijk moeten we het woord afval verbieden. Door te denken in materiaalstromen gaan er heel veel deuren open.

Deelnemers aan de innovatietafel  
Aannemer Menno Molenaar Heijmans
Installateur E/W Paul van Dorp van Dorp Installaties
Installateur W Sander Holm BAM
Greenworks leverancier van bouwmaterialen Laurens Kok Unilin
Greenworks leverancier van E-installatiematerialen Ben Pol ABB
Greenworks leverancier van W-installatiematerialen Leo Janssen Vaillant
Greenworks Gerhard Hospers Raab Karcher
Greenworks Robin Waarsenburg Wasco
Greenworks Erik Spijkerman Oosterberg
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl