Hygiënisch bekabelen: meer veiligheid in de voedingsindustrie

augustus 25, 2021

Exploitanten en machinebouwers worden zich steeds meer bewust van de hygiëne-omstandigheden in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Kleine verontreinigingen kunnen de kwaliteit van levensmiddelen al aantasten en gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarom worden er aan het ontwerp- en het productieproces van installaties steeds hogere veiligheidseisen gesteld. Hygienic Design in het voedselproductieproces speelt daarbij een sleutelrol.

Standaarden voor meer voedselveiligheid

De maatstaf voor Hygienic Design zijn de richtlijnen van de European Hygienic Engineering Design Group (EHEDG) een organisatie die bestaat uit fabrikanten van installaties, voedingsproducenten, wetgevers en experts. EHEDG wil de voedselveiligheid vergroten door noodzakelijke standaarden te definiëren en de kennis hierover te verspreiden.

In de Verenigde Staten is de FDA (Food and Drug Administration) de autoriteit op het gebied van voedselveiligheid, medische producten en cosmetica. Hun bekendste richtlijn is de Food Safety Modernization Act uit 2011.

Hygiënisch kabelmanagement
Als machinebouwer in de farmaceutische of voedingsindustrie is het van groot belang dat je machines en installaties probleemloos hygiënisch gereinigd kunnen worden en daardoor geschikt zijn voor rechtstreeks contact met voedingsmiddelen.

Al bij het ontwerp van een machine moet hiermee rekening gehouden worden en moet duidelijk zijn in welke branche de machine toepast wordt. Belangrijk is dat niet alleen de machines, maar ook alle toebehoren en componenten zoals kabels, connectoren, kabelwartels en beschermslangen goed te reinigen en te onderhouden zijn. Je wilt immers voorkomen dat vuil of voedselresten (bacteriën) achterblijven en zich kunnen nestelen. Een glad oppervlak zonder ruwheid (≤ 0.8 µm) is dus essentieel.

Naast de strenge hygiëne-eisen moeten installaties vaak ook voldoen aan andere uiteenlopende eisen, zoals temperatuurbestendigheid, EMC-bescherming en explosiebestendigheid. Voor al deze eisen heeft Hemmink een oplossing met de producten van Pflitsch.


Oplossingen van Pflitsch voor hygiënisch bekabelen
Pflitsch biedt een totaalpakket aan oplossingen voor hygiënisch kabelmanagement die nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd:

 

Deze producten voldoen onder andere aan de EHEGD richtlijnen en FDA regelgeving.

Hemmink en Oosterberg
Hemmink is jouw kennispartner op het gebied van voedselveiligheid. Samen met Oosterberg en Pflitsch bieden wij passende oplossingen voor jou als machinebouwer of engineer en denken graag met je mee.

Download het whitepaper Voedselveiligheid op onze themapagina en lees meer over de aandachtspunten en richtlijnen die binnen de food industrie relevant zijn.

Terug naar Productnieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl