Houd brand in de hand

oktober 7, 2019

Vaak laat de brandveiligheid van gebouwen te wensen over, zo blijkt ook uit recente nieuwsberichten. Het is dan ook niet vreemd dat de regelgeving steeds verder aangescherpt wordt. Jij als installateur kan bijdragen aan brandveiligheid.

Elke seconde telt als er brand uitbreekt. Branddoorslag naar een andere ruimte moet dus zoveel mogelijk voorkomen worden. Door de toepassing van bijvoorbeeld inbouwdozen, zorgt deze opening voor een versnelde doorslag, wanneer er brand ontstaat. Een holle wand die bijvoorbeeld 60 minuten brandwerend is wanneer je hem opbouwt volgens de instructie van de fabrikant kan, wanneer je er gaten inboort voor dozen en leidingen, zo  verzwakken dat de vereiste tijd niet meer gehaald wordt. Het is dus van groot belang om te controleren of de combinatie van gekozen materialen en de verwerking daarvan de gewenste brandwerendheid oplevert.

Brandwerendheid checken

Wanden en inbouwdozen dienen in de ideale situatie en volgens de norm EN 1364-1:2015 als één geheel aan een brandproef onderworpen te worden. Dit om vast te stellen of de combinatie het gewenste resultaat oplevert en daarmee aan de norm voldoet.

Met een paar simpele tips is eenvoudig te achterhalen of dit zo is:

  • Check of de installatiedozen getest zijn met het type holle wand dat toegepast wordt. Dit is vast te stellen door een testrapport van zowel de wand- als inbouwdoosfabrikant op te vragen.
  • Controleer of aan de toepassingsgebieden die in de testrapporten staan, voldaan wordt.
  • Als bij de inbouw van het schakelmateriaal alle aanbevelingen opgevolgd worden, verzekert men zich ervan dat de brandwerendheid van de wand voldoet aan de eisen van het bouwbesluit.

Overige aandachtspunten

Het is ook belangrijk om te kijken naar het type gipsplaat dat toegepast wordt. De A-plaat is de meest gebruikte en goedkoopste variant. Deze is als dubbele beplating voor 60 minuten brandwerende wanden vaak al toereikend. Bij dit type plaat is het wel zo dat wanneer je daar een verzwakking (plaatsen van de doos) in aanbrengt, het al heel snel moeilijk wordt om aan de eisen te voldoen. Daarom verwezen veel meetrapporten uit het verleden alleen maar naar de verbeterde brandwerende uitvoering (F-plaat). Er bestaan ook nog hardere platen zoals de Diamond Board van Knauf. In de praktijk echter blijft de A-plaat populair als economische keuze en bij de ontwikkeling van de ABB-inbouwdozen is hier rekening mee gehouden. Zo is de combinatie tussen inbouwdoos en A-gipsplaat uitgebreid getest door een onafhankelijk laboratorium. Dat maakt het werken met de brandwerende dozen van ABB een stuk veiliger.

Terug naar Productnieuws

©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl