Hoe werken we nog beter (samen) aan circulariteit?

Innovatietafel Building Holland – dag 2, 10 april 2019

Circulariteit, hoe gaan we daar in de bouw- en installatiebranche mee om? Welke initiatieven zijn er al? En hoe kan het beter? Dertien kopstukken uit de sector praatten erover tijdens de tweede Innovatietafel; het rondetafelgesprek dat werd georganiseerd door Greenworks tijdens Building Holland 2019.

Laat een select gezelschap uit de branche met elkaar praten over duurzaamheid en je krijgt meteen een lading goede ideeën. Over de rol van installatiebedrijven en de groothandel bijvoorbeeld. Of over een mogelijke samenwerking en duurzame kansen die nog voor het grijpen liggen. Kansen die we met z’n allen moeten pakken, want de verduurzaming moet een stuk sneller.

De deelnemers

Aan tafel zaten: Martin Koppenhol (stichting HCV en gespreksleider van de Innovatietafel), Nico Verdonck (GRUNDFOS), Edward Zevenbergen (BPD Gebiedsontwikkeling), Peter Kranenborg (Bolton Ontwikkeling BV), Rogier Ploeger (Bolton Bouw), Marc Meeder (HOMIJ Technische Installaties), Kees van Oosteren (Strukton Worksphere), Joost Folmer (Breman), Arie Zadelhoff (Wienerberger Nederland), Remco van Kerkvoorde (Esylux), Gerhard Hospers (Greenworks/Raab Karcher), Robin Waarsenburg (Wasco Groothandelsgroep B.V.) en Erik Spijkerman (Koninklijke Oosterberg B.V.).

Mooie initiatieven

Natuurlijk zijn er al veel mooie initiatieven. Bedrijfsmedewerkers die alle afstanden tot tien kilometer met een elektrische fiets afleggen. Of het plaatsen van bewegingsmelders in de bouwkeet en het toepassen van stekerbare oplossingen. Ook hergebruik zien we steeds vaker, van onder meer dakpannen of refurbished hout, waar alle spijkers en schroeven zijn uitgehaald. Of windmolenwieken van composiet die geshredderd worden en dienst doen als bestrating. Zo ontstaat geen afval, maar juist een nieuwe grondstof. Alle beetjes helpen. Maar om echt grote stappen te maken, is het belangrijk dat alle partijen in de keten samenwerken. Deel je kennis en laat zien wat je hebt gepresteerd als het gaat om duurzaamheid en circulariteit, zodat ook andere partijen hier hun voordeel mee kunnen doen. Anders gezegd: vermarkt je successen, bijvoorbeeld door hier meer aandacht aan te geven via nieuwsberichten en filmpjes op internet. En zorg ervoor dat je anderen enthousiasmeert, zodat ze meegaan in jouw plannen.

Wat is herbruikbaar?

Ook als het gaat om verpakkingen is er nog een flinke weg te gaan. Zo kunnen we samen kijken of er minder verpakkingsmateriaal te gebruiken is, of dat het duurzamer te produceren is, bijvoorbeeld gemaakt van gemaaid bermgras. Ook is het slim om te kijken of verpakkingsmateriaal door de fabrikant opnieuw te gebruiken is om dezelfde artikelen in te verpakken. De groothandel kan hierbij een rol spelen door het verpakkingsmateriaal na aflevering van de producten weer mee te nemen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor gebruikte bouwmaterialen: zijn deze herbruikbaar of is er iets anders van te maken, zoals meubilair of speelgoed? Ook apparatuur kan na gebruik vaak prima retour naar de fabrikant, zodat zoveel mogelijk onderdelen te recyclen zijn en er minder afval ontstaat. Dit kan gepromoot worden met een take-back-programma of een retourgarantie-certificaat. Hier is ook weer een logistieke rol weggelegd voor de groothandel.

Nu vast nadenken over later

Een ander belangrijk punt is dat we alvast moeten nadenken over het later hergebruiken van materialen die we nu toepassen. Laten we zorgen voor een ‘schone’ basis, dan maken we het toekomstige generaties makkelijker om te recyclen. Misschien zijn sommige producten zelfs wel anders te ontwerpen. Wat te denken van wand- en vloertegels die je eenvoudig kunt verwijderen en hergebruiken? Dat maakt een project duurzamer én goedkoper. Ten slotte is duidelijk dat er een belangrijke rol is weggelegd voor ontwerpers en architecten: zij schrijven voor wat nodig is en kunnen eenvoudig sturen op duurzaamheid en circulariteit. Kortom: er is nog een wereld te winnen. Aan de bak!

©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl