Het toonfrequent signaal verdwijnt: bereid u nu voor

juni 10, 2021

Op 1 juli zetten de Nederlandse netbeheerders landelijk het toonfrequent signaal (TF-signaal) uit. Dit signaal, dat het onder andere mogelijk maakt om met een piek- en daltarief te werken, is volgens de netbeheerders een kostbare en verouderde techniek. Veel huishoudens zijn inmiddels voorzien van een slimme meter, waarmee zij een piek- en daltarief kunnen blijven gebruiken. Maar ook elektrische boilers en openbare verlichting werken met het toonfrequent signaal. Om te voorkomen dat deze na 1 juli niet meer schakelen, is het belangrijk om nu actie te ondernemen. Oosterberg adviseert u over passende oplossingen voor uw klanten.

Toonfrequentbesturing is een systeem dat signalen zendt zonder dat je daarvoor een aparte infrastructuur hoeft aan te leggen en te onderhouden. Het signaal, met één vaste frequentie, wordt op vaste tijden verstuurd om apparaten die aan het stroomnet verbonden zijn te schakelen. Zo kun je schakelen tussen een piek- en daltarief, maar bijvoorbeeld ook elektrische boilers, portiekverlichting en openbare verlichting in- en uitschakelen. Nu het energienet steeds verder digitaliseert en energiemeters een ingebouwde klok hebben, is het toonfrequent signaal steeds minder nodig. Daarom is besloten om het verouderde systeem niet te vervangen. Alleen het TF-signaal voor openbare verlichting blijft nog bestaan.

Veel installaties die het toonfrequent signaal uitzenden zijn inmiddels vervangen. Bijvoorbeeld door slimme energiemeters, die zelf schakelen tussen tarieven. Veel gebruikers weten echter niet dat ook elektrische boilers en portiekverlichting die het toonfrequent signaal gebruiken moeten worden aangepast. U kunt hen hierbij helpen.

U kunt bij ons terecht voor diverse oplossingen ter vervanging van het toonfrequentrelais, bijvoorbeeld van onze leveranciers Spelsberg en Theben. Zo is het mogelijk om een kastje met een ingebouwde klok te installeren om de boiler op bepaalde tijden aan- en uit te schakelen. Een andere optie is het Boilermind 5.0 relais dat ervoor zorgt dat de boiler via de slimme meter meeschakelt tussen piek- en daltarief. Voor portiekverlichting biedt een schemerschakelaar uitkomst, net als een ingebouwde astroklok die rekening houdt met de zonsopkomst en -ondergang en de zomer- en wintertijd.

Wilt u meer weten of heeft u een vraag?

Neem dan contact met ons op.

Terug naar Algemeen nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl