HET NUT VAN KLIMATISERING. VOORKOM STILSTAND!

mei 27, 2021

Bij machines is de besturingselektronica het hart van het systeem. Stilstand door oververhitting komt helaas nog regelmatig voor en kan een organisatie veel geld kosten. Terwijl het in veel gevallen eenvoudig voorkomen had kunnen worden door goede klimatisering. Waarom gaat het nog zo vaak mis en waarom wordt er onvoldoende aandacht aan besteed om de continuïteit van het productieproces te waarborgen?

Men kiest voor een ad-hoc oplossing

Raakt een schakelkast oververhit, dan wordt meestal gekozen voor een ad-hoc oplossing. De kastdeur gaat open en er wordt een ventilator voor geplaatst die de apparatuur koel blaast. Of mensen zetten de buitendeur open om de temperatuur van de gehele ruimte omlaag te brengen. Dit soort simpele oplossingen zijn goed bedoeld, maar hebben vaak vervelende consequenties. Stof of vuil komt in de kast wat de levensduur van bepaalde componenten verkort.

Temperatuur hoger dan gedacht

De temperatuur in een installatie loopt sneller op dan veel mensen in eerste instantie zouden verwachten. Temperaturen van bijvoorbeeld 50 graden zijn zeker niet ondenkbaar. Dit lijkt misschien hoog, maar vergelijk het eens met hoe warm een televisie of mobiele telefoon kan worden. En dat is slechts de buitenkant van het apparaat. Bij het engineeren van een installatie, is het dan ook cruciaal dat hier rekening mee wordt gehouden. Een te hoge temperatuur kan de levensduur van onderdelen namelijk drastisch verlagen. Is een component tien graden warmer dan de nominale temperatuur? Dan halveert de levensduur. Met name bij kleine kasten met veel onderdelen is er vaak veel warmteontwikkeling en moet er ruim voldoende koeling beschikbaar zijn. Met de juiste koeloplossing kunt u de levensduur van componenten verlengen en downtime voorkomen.

Voor meer informatie neem contact op met uw vestiging!

Terug naar Algemeen nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl