Het nieuwe origineel Rittal wand-/vloerkasten AX

maart 8, 2021

De AX is het antwoord op de uitdagende wensen van het Industrie 4.0-tijdperk en biedt nieuwe perspectieven.

Met de opvolger van de alom bekende en sterk gewaardeerde AE wand-/vloerkasten is Rittal er met de AX, vooralsnog leverbaar in plaatstaal, een krachtige opvolger die zich al ruim een jaar dagelijks bewijst in vele toepassingen in vele branches.

Door de verdergaande wensen en eisen in het Industrie 4.0 tijdperk met de hoge mate van digitalisering zowel bij engineering als ook bij productie van uw schakel- en besturingskasten zijn er ten opzichte van de AE-uitvoering een aantal opvallende verbeteringen doorgevoerd;

  • 30% meer ruimte voor kabelinvoer
  • 30% minder montagetijd
  • 30 nieuwe functies

Naast vaste waarden als de hoogwaardige 3-fasen lakopbouw en de internationale toelatingen en keurmerken belangrijke voordelen omdat u daarmee aan de verwachtingen van een toekomstbestendige wand-/vloerkast kunt voldoen.

Eenvoudiger

Alle gegevens voor de engineering, planning en geautomatiseerde productieprocessen zijn in hoge kwaliteit beschikbaar. Denk hierbij aan het gebruik van deze data in engineeringstools als Rittal Configuration System, de gratis online configurator waarmee een foutloze samenstelling inclusief sparingen van uw kast gemaakt kan worden. Deze tool is ook vanuit Eplan via de Eplan Data Portal aan te roepen waarna de configuratie in zijn geheel overgehaald wordt naar Eplan ProPanel. Intelligente engineering waarbij de digitalisering van de vlakke delen met de QR-code op alle bewerkbare vlakke delen een volautomatische integratie in de productie-workflow vereenvoudigt.  Daarnaast maakt deze code een naadloze, digitale monitoring mogelijk van goederenontvangst van het product tot de eindoplevering van uw schakel- of besturingskast. Bij het bouwen kan de montageplaat eenvoudig vanaf de bovenzijde ingestoken worden op de bevestiging en is zodoende eenvoudig vast te zetten.

Veiliger

Door de speciale boringen in de meegeleverde metalen wartelplaat wordt bij het vastschroeven deze wartelplaat automatisch potentiaal vereffend met de kast. Dit bespaart tijd en belangrijker verhoogd de veiligheid. Ook als er gebruik gemaakt wordt van afgeschermde kabels en deze voor het bereiken van EMC (elektromagnetische comptabiliteit) ingevoerd worden met typische EMC-kabelwartels is het belangrijk dat de wartelplaat een goed deugdelijk en duurzaam contact maakt zodat er geen verstoringen optreden doordat de wartelplaat niet goed potentiaal vereffend is. Ook het voorzien van de veiligheidsaarding van de montageplaat van de AX wand-/vloerkasten draagt bij aan de veiligheid. De sleutelgatboringen in de montageplaat maakt het mogelijk ook als deze al geplaatst is in de kast de veiligheidsaarding vanaf de voorzijde vast te schroeven.

Wat goed is moet behouden blijven dus is de 3-fase oppervlaktebehandeling die voor een optimale bescherming tegen corrosie zorgt, gebleven zoals bij de AE:

  • Nanokeramische voorbehandeling
  • Elektroforetisch dompelgrondlakprocédé
  • Structuur-poedercoating

Deze voor schakel- en besturingskasten unieke oppervlaktebehandeling beschermd niet alleen tegen corrosie maar is ook bestand tegen minerale oliën, smeermiddelen, bewerkingsemulsies en een groot aantal oplosmiddelen.

De specifiek omgezette kastrand zorgt daarnaast ook voor een hoge bescherming. De naadloos in geschuimde PU-afdichting ligt breed op de specifieke vlakke behuizingsomzetting en draagt daarbij bij aan de beschermklasse tot IP 66 bij een impactklasse IK 10. De veiligheid wordt zo maximaal gewaarborgd ook als er op de afdichting vanaf de buitenzijde kracht (impact) wordt uitgeoefend. De afdichting zal bij IK 10 niet insnijden waardoor de hoge IP-beschermklasse IP 66 ook dan behouden blijft.

Voor de uitbouw van de AX wand-/vloerkast kunnen rails voor interieuropbouw gemonteerd worden om de rondom aanwezige nokken. Dit verhoogt bij dynamische belastingen de belastbaarheid waarmee uw componenten in de steeds vollere kast toch veilig gemonteerd kunnen worden.

De vele toebehoren kunnen met behoud van de UL-toelatingen gebruikt worden, denk aan de wandbevestigingsbeugels die ook vanaf de buitenzijde in de speciale schroefschacht, met behoud van de hoge beschermklasse, gemonteerd kunnen worden of de handgrepen waarmee u een eigen toegangsbeleid tot deze kast kunt creëren. De comforthandgrepen voor enkel profielcilinders zijn beschikbaar voor 17 en ook de speciale 22 mm enkele profielcilinders.

Sneller

De proces geoptimaliseerde verpakking waarin de AX wand-/vloerkasten worden geleverd maakt een directe integratie in de productie mogelijk. Alle vlakke delen waar onder de deuren worden ongemonteerd geleverd. De kunststof knevelsluitingen hoeven voor mechanische bewerkingen niet eerst gedemonteerd te worden en kunnen eenvoudig zonder gereedschap gemonteerd worden. Mechanische bewerkingen die u ook via Rittal Bewerkingsservice uit kunt laten voeren.

Het omdraaien van de deuraanslag kan zowel bij enkel- als dubbeldeurs uitvoeringen waarmee zonder aanvullende mechanische bewerkingen aan de kast gerealiseerd worden. De slotdeur is dus eenvoudig zowel rechts als links te monteren, ook bij de uitvoering met espagnolet, die af fabriek al wel gemonteerd is.

De monteren van deuren kan zonder gereedschap tijdbesparend door de deur via de voorgemonteerde scharnierpen ingehangen worden- pen aanduwen en klaar.

Dit is mogelijk doordat de AX wand-/vloerkasten in de nieuwe, uiterst geautomatiseerde fabriek in Haiger (Duitsland) geproduceerd worden.

Flexibeler

Zoals aangegeven bij veiliger kunnen met de rails voor interieuropbouw flexibele en exact passende combinaties met systeemtoebehoren zoals systeemchassis en montagerails extra montagevlakkn gecreerd worden, nodig voor de montage in de steeds vollere schakel- en besturingskasten. Mede ook door de toename van het aantal sensoren , nodig voor een Industrie 4.0 oplossing, moet via de wartelplaat ook meer kabels ingevoerd kunnen worden, daarom is deze ook veel groter dan bij de AE. Naast het in de warteelplaat aanbrengen van de wartelboringen kunnen ook verschillende vervnagende wartelplaten voor een flexibele kabelinvoer gekozen worden.

Ook de deur is een extra montagevlak door de steke deurprofielen met systeemraster waar ook weer eenvoudig systeemchassis en montageraisl op gemonteerd kunnen worden maar ook kabelslagen en de deurarretering. Omdat elke toepassing zijn eigen opbouw vraagt is de diversiteit binnen de AX wand-/vloerkasten zo groot dat in elke branche, in elk klimaat en in elke omgeving een oplossing in de AX serie gevonden wordt.

Digitalisering en productie work-flow

Elk besturings- en kastenbouwproject begint bij engineering. Met behulp van de door Rittal en Eplan ontwikkelde softwaretools ontstaat hier het virtuele prototype van een kast. Dit prototype bevat alle voor het productieproces relevante informatie en biedt daardoor maximale efficiëntie op elk punt in de workflow. Zo zijn door consequente gegevens geautomatiseerde productieprocessen mogelijk.

Kasten, stroomverdeling en klimatisering, een kast is veel meer dan alleen de kast, maar maakt deel uit van een systeem met vele facetten. Het modulaire systeem van Rittal, ook van toepassing op de AX wand-/vloerkasten, biedt een op elkaar afgestemde oplossing voor elke wens, snel, flexibel, wereldwijd. De unieke systeemoplossingen bieden duidelijke voordelen. Ook de workflow in de werkplaats waar de kasten gebouwd worden profiteert van de digitalisering en verregaande automatisering. De machines van Rittal Automation Systems ondersteunen de bewerking en montage hiervan. Van een individuele bewerking van vlakke delen tot volautomatische aderconfectionering. Leg om voorbereid te zijn p de toekomst daarom nu de basis voor geautomatiseerde processen in uw werkplaats.

Terug naar Productnieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl