Het hoe en wat van het aansluiten van PV-systemen

oktober 5, 2019

Het in 2015 verschenen blad 65 van de NPR 5310 en recente publicaties over de gevolgen van het aansluiten van PV-systemen voor de verdeelinrichting, roepen nogal wat vragen op. Met name of er bij de toepassing van PV-systemen voorkomen kan worden dat de toegepaste aardlekschakelaars hogere stroomwaarden te verwerken krijgen dan de gebruikelijke 40 A. Maar ook welk type beveiliging er gekozen moet worden en waar deze in de verdeler moet worden aangesloten.

Maximale stroom

De stroom die een verdeelinrichting mag voeren, wordt bepaald door de fabrikant. In de meeste gevallen is dit: 1 x 40 A of 3 x 25 A, en de totale stroom die door de verdeler loopt, mag dan ook niet hoger dan die betreffende waarde liggen. Daarnaast is het zo dat de optelsom van alle stroomwaardes van de afgaande groepen veel hoger ligt dan de maximale stroom van de voorliggende hoofd- of aardlekschakelaar. Het plaatsen van vier 16 A-automaten achter een 40 A-aardlekschakelaar is toegestaan. Dat geldt ook voor 8 groepen verdeeld over 2 aardlekschakelaars achter een hoofdschakelaar van 40 A.

Gelijktijdigheid

In de praktijk volstaat het dat de gezamenlijke stroom vanuit het net en die van parallelle invoedingen zoals zonnepanelen en HRe-ketels, de maximale stroom van de verdeler niet overschrijdt. Dat gebeurt natuurlijk wel als de installatie te maken krijgt met belastingen met een hogere gelijktijdigheid dan in de norm NEN-EN-IEC 61439 wordt aangegeven. Het is bij installaties met meerdere energiebronnen dan ook belangrijk om de componenten en bedrading op de interne stromen in de verdeler aan te passen.

Meer weten?

In het kennisdocument ‘Voorkom grote problemen bij het aansluiten van PV-panelen’ laat ABB zien hoe zich dat alles in de praktijk vertaalt, waar u nog meer op moet letten en wat mogelijke oplossingen zijn.

Download het gratis via www.abb.nl/lowvoltage.

 

Terug naar Productnieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl