Het belang van een Hygiënisch Ontwerp in de voedingsindustrie

februari 15, 2021

Binnen de voedingsmiddelenindustrie is er veel aandacht voor hygiëne. Toch horen we nog steeds over terugroepacties vanwege bacteriën. Hoe kan een Hygiënisch Ontwerp bijdragen aan het voorkomen van bacterievorming in de voedingsmiddelenindustrie en wat kun jij als machinebouwer of engineer doen? Bekijk hiervoor het whitepaper van Hemmink.

Hygiëne is een thema waar veel aandacht voor is in de food industrie, bij voedselverwerkende bedrijven maar ook bij engineers en machinebouwers. Een goede hygiëne is in de food industrie van het allergrootste belang, geen enkel bedrijf wil immers in de media komen vanwege een campylobacter-, listeria- of salmonellabacterie in voeding. Reiniging en een glad oppervlakte speelt hierin een grote rol, maar ook een juiste plaatsing van machines en productielijnen is van groot belang.

Waarom is een Hygiënisch Ontwerp (Hygienic Design) zo belangrijk?

Om aan de richtlijnen voor hygiëne te voldoen en voedselveiligheid te kunnen realiseren, moeten machines en productielijnen in de voedingsmiddelenindustrie aan een hygiënisch design voldoen.

Hygiënisch ontwerpen in de food industrie is essentieel voor alle stadia van het productieproces, van het gebruik van materialen zoals RVS tot aan specifiek ontworpen afdichtingen. Al bij het ontwerp van een machine moet hiermee rekening gehouden worden en moet duidelijk zijn in welke branche de machine toepast wordt. Niet alleen de machines, maar ook alle toebehoren en componenten zoals kabels, connectoren, kabelwartels en beschermslangen, moeten goed te reinigen en te onderhouden zijn. Een glad oppervlakte zonder ruwheid (≤ 0.8 µm) is essentieel.

In de praktijk zie je vaak wel een functioneel ontwerp van een machine, maar is er niet of onvoldoende nagedacht over specifieke eisen van de voedingsmiddelenindustrie. Wanneer van te voren bekend is waar kabels en kabelwartels geplaatst worden in de routing, kunnen ook de juiste materialen, bevestiging, codering en aansluitingen gekozen worden.

“90% van een microbiologische nabesmetting ontstaat door verkeerd ontwerp van apparatuur”  Wouter Burggraaf, Burggraaf & Partners, consultant en trainer op het gebied van Hygienic Design

Routing en productiezones

Ook de productiezones en routing waar productielijnen en componenten (kabels, kabelwartels) zich bevinden, is van belang. De richtlijn EN 1672-2 onderscheidt drie zones voor voedselproductie waarvoor verschillende hygiëne-eisen gelden:

  • Machines met direct contact met levensmiddelen (food-zone of productcontactoppervlak)
  • Machines met direct contact met levensmiddelen maar waarvan het voedsel niet terugkeert in het productieproces (splash-zone of spatoppervlak). Deze producten moeten wel bestand zijn tegen corrosie en desinfectiemiddelen.
  • Machines die geen direct contact met levensmiddelen hebben maar die wel in een kritische omgeving zitten (non-food zone of niet-productcontactoppervlak). Deze producten moeten wel bestand zijn tegen corrosie en desinfectiemiddelen.

Kennisdocument over voedselveiligheid

In het whitepaper ‘Voedselveiligheid – het belang van hygiëne in de industrie’ delen wij de aandachtspunten die rondom het thema voedselveiligheid een rol spelen, toegespitst op het reinigen van kabels en kabelwartels. Download dit whitepaper op de Hemmink website of vraag ‘m aan via je Oosterberg contactpersoon.

Hemmink, kennispartner voor voedselveiligheid

Hemmink is kennispartner op het gebied van voedselveiligheid. Samen met Oosterberg en de fabrikanten Pflitsch, Wiska en Flexa bieden wij passende oplossingen voor jou als machinebouwer of engineer en denken graag met je mee.

Fabrikanten Pflitsch en Wiska hebben passende kabelwartels in huis, Pflitsch biedt daarnaast ook kabelgoten voor de voedingsmiddelenindustrie. Flexa heeft speciale kunststof en metalen kabelbeschermslangen in het leveringspakket. Al deze oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie zijn verkrijgbaar bij Oosterberg. Vraag je contactpersoon voor meer informatie.

Terug naar Productnieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl