Hager introduceert de volledig vernieuwde Vision groepenverdeler

september 4, 2017

Vanaf 4 september 2017 is de volledig vernieuwde Vision groepenverdeler van Hager verkrijgbaar. De nieuwe groepenkast is op vele onderdelen verbeterd en maakt vooral het werk van de installateur een heel stuk gemakkelijker. De behuizing is op meer dan vijftien onderdelen aangepakt. In veel gevallen zijn het ogenschijnlijk kleine details, die samen een groot verschil maken op installatiegemak, stabiliteit, snelheid van werken en minder verspilling van grondstoffen.

Ruim 20 jaar geleden bracht Hager de eerste Vision groepenverdeler op de markt; een verdeler die opzien baarde en in de woningbouw direct een prominente plek verwierf. Het is een groepenkast die specifiek voor de Nederlandse markt is ontwikkeld. Met de vernieuwde Vision is dat niet anders. Uitgebreid onderzoek met de productontwikkelaars van Hager, maar vooral via een testprogramma met Nederlandse installateurs, resulteerde in een behuizing die op veel aspecten een grote vooruitgang biedt. Een van die aspecten is installatiegemak. Uit veldtesten blijkt bijvoorbeeld dat de afwerking van de behuizing de installateur meer ruimte biedt om gemakkelijker componenten en bedrading toe te voegen.

Hoger buisinvoerstuk

Het gemak start al met de verpakking, die eenvoudig en zonder gereedschap te openen is. De doos is zo gemaakt dat een installateur de Vision verdeler er snel uit kan halen. Ook zitten er geen losse onderdelen in, die nodig zijn om de verdeler te plaatsen. Bevestigingsschroeven zitten onverliesbaar al op de juiste positie in het bodemdeel. De toegenomen werkruimte zit hem onder meer in een hoger buisinvoerstuk. Zeker nu de plafondhoogte in woningen is toegenomen, heeft praktisch elke meterkast ruimte voor een buisinvoerstuk dat 145 mm hoog is. Groot voordeel is dat er dan plek is voor een verticaal geplaatste aardrail en er meer ruimte is om overlengte van installatiedraad netjes weg te werken of bijvoorbeeld een klemmenstrook te plaatsen bij beperkte bedradingslengte. Een andere verbetering is de vlakke vloer tussen bodem en montageframe. Daardoor glijden kabels zonder obstakels achter de componenten langs, wat nog wordt bevorderd door de draaddoorvloerflap die aan het montageframe is bevestigd.

Strak en snel werken

Met de bijpassende buishouder creëert de installateur een strakke geleiding om buizen uit het plafond snel te monteren, maar ook stevig te bevestigen. Deze houder is geschikt voor 16 en 19 mm buis, en bovendien via een klikverbinding stapelbaar, om twee rijen buizen op elkaar te monteren. De steekmaat is gelijk aan het buisinvoerstuk van de Vision verdeler. Om snelheid van werken te vergroten kan de installateur de externe aarde via de zijkant (links of rechts) direct op de aardklem monteren. Hiervoor zijn geen overbodige verbindingen, handelingen of toebehoren nodig. Vanzelfsprekend zijn alle componenten in de kast uitgeruste met QuickConnect aansluiting, voor snelle en veilige verbindingen. Ook het bijplaatsen of verwijderen van componenten zonder het demonteren van de doorverbindrail maakt van de nieuwe Vision een erg arbeidsvriendelijke groepenverdeler.

Heldere en flexibele codering

Aan de voorzijde is de codering op de afdekkap van de Vision opnieuw doordacht en vormgegeven. Als de installateur een voorgeassembleerde kast koopt, is de codering al aangebracht. Hij krijgt er bovendien codering voor de uitbreidingssets bij, voor het geval hij componenten bijplaatst of van plek wisselt. In tegenstelling tot de vorige range, gebruikt Hager geen stickers meer maar papierstroken met codering achter uitneembare coderingsstrookhouders. Zo kan men de codering altijd eenvoudig aanpassen en vernieuwen. Het softwarepakket Semiolog helpt daarbij. Verder valt het een installateur meteen op dat de afdekstroken, op de plek waar geen componenten zitten, door ribbels aan de binnenzijde blokkeren. De ergernis van het verschuiven van de afdekstroken als de afdekkap op zijn plek wordt gezet, is daarmee verdwenen.

Duurzaam en robuust

Om de verdeler duurzaam en vooral robuust te maken, ging veel aandacht uit naar de constructie. Door een slimme geleiding passen bodemdeel en afdekkap perfect op elkaar. In de kap zitten vier grote dekselschroeven die er tijdens transport niet uitvallen, maar ook niet vast trillen. Verder bevatten de bodem en afdekkap verstevigingsribben. Door de versteviging op die plek te situeren, blijft de binnenzijde glad en hindert het de kabeldoorvoer niet. Ook het buisinvoerstuk is erg stabiel, met een stevig buisinzetstuk waarin de buizen goed vastzitten. De twee grote dekselschroeven maken dat de afdekkap van het buisinvoerstuk stevig wordt aangedrukt. Het montageframe in de Vision verdeler zorgt met zijn draadgeleidingsflappen en raster in de cliprail voor een erg stabiel geheel. Torsie van de cliprail is praktisch onmogelijk.

Steeds minder handelingen

Alle verbeteringen aan de nieuwe Vision zijn erop gericht om de installateur met minder handelingen effectiever te laten werken. Neem de uitbreekpoorten, die eenvoudig uit te drukken zijn. Ook is er een keur aan doorverbindingen en zij-invoerstukken beschikbaar om elke aansluiting, bijvoorbeeld met een tweede Vision verdeler, maar ook met buizen of bedrading vanaf de zijkant, mogelijk te maken. De bevestigingsschroeven in onderbak en afdekkap zitten al op hun plek en kunnen er bij transport niet uit trillen. Overal waar dat mogelijk is, zijn onderdelen voorgemonteerd zodat er geen oponthoud tijdens installatie ontstaat. Aanwijzingen voor montage of het uitbreken van benodigde openingen zijn duidelijk op de behuizing zichtbaar.

Duidelijkheid voor eindgebruiker

Een extra voordeel van het ruim 14 centimeter hoge buisinvoerstuk is de ruimte om op het deksel een standaard meegeleverd consumentenboekje te plaatsen. Dit is al ingestoken in een houder en bevat alle informatie die de bewoner nodig heeft om storingen op te lossen. Via een combinatie van tekst en foto’s is die informatie helder weergegeven. Ook de installateur kan zijn adresgegevens in het boekje achterlaten. Als de Vision groepenkast is geïnstalleerd, dan rest een lege doos. De tijd dat er bij de voorgeassembleerde groepenverdelers een flink aantal losse componenten en toebehoren worden meegeleverd, behoort door deze introductie tot het verleden.

Groepenkast.nl

De nieuwe Vision is vanaf 4 september vanuit voorraad verkrijgbaar bij de elektrotechnische groothandel. Voor meer informatie over de vernieuwde Vision en andere producten en verdelerconcepten kan de vakman terecht op www.groepenkast.nl. Daar is ook de Vision Bestelhulp te vinden, waarmee je eenvoudig de juiste voorgeassembleerde Vision verdeler kunt kiezen.

Terug naar Productnieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl