Generieke Poortinstructie per 1 april 2019

oktober 1, 2019

Sinds 1 april dit jaar geldt er een Generieke poortinstructie (GPI) voor iedereen die op een bouwplaats werkt. Hierbij een reminder van deze maatregel: voor wie geldt deze, wat kun je vooraf al regelen en wat kan je ter plekke verwachten?

Afhankelijk van de branche waar in je je opdrachten als installateur uitvoert, heb je wellicht de nodige veiligheidsfilms en voorschriften gezien. Uiteraard niet voor niets: het voorkomen van ongevallen is het voornaamste doel.

Voor wie?

De generiek poortinstructie (GPI) is verplicht voor iedereen die komt werken op een bouwplaats. Ook voor ZZP’ ers geldt dus de GPI. Kom je voorbij de ‘ poort’ , maar alleen op bezoek, dan is de GPI niet van toepassing. Er wordt dan wel geadviseerd om een korte veiligheidsfilm te bekijken op de website. Om je als chauffeur goederen afleveren voor een bouwplaats? Dan geldt: kom je voorbij de poort en dus op de bouwplaats, dan is de GPI verplicht. Als afleveren voor de poort mogelijk is, dan is een GPI niet nodig.

Wat vooraf regelen?

Op de website https://gpi.explainsafe.nl/home kunnen er inlogcodes aangeschaft worden om een toets te maken en hiermee het certificaat GPI te halen. Als organisatie registreer je één persoon en deze nodigt collega’s uit om deel te nemen aan de toets. Als ZZP’ er registreer je jezelf als bedrijf én kandidaat. Een uitgebreide handleiding vind je op bovengenoemde website, bij het kopje ‘ ZZP’.

GPI certificaat

Er zijn 3 verschillende GPI certificaten te behalen: GPI Infra, GPI B&U of GPI Installatie. Het meest relevant voor installateurs is de GPI Installatie. Deze is het meest uitgebreid en kun je op alle bouwplaatsen mee terecht. Met een inlogcode kun je een theoriegedeelte volgen bestaande uit informatiefilmpjes. Vervolgens word je kennis getoetst met meerkeuzevragen. De duur van de toets en theorie is max. 30 minuten. Je krijgt drie pogingen om het certificaat te behalen. Het certificaat is 1 jaar geldig.

Bezoek bouwplaats

Bezoekers van bouwplaatsen kunnen op de homepagina van de website een veiligheidsinstructie bezoeker bouwlocatie vinden. Dit is een filmpje van 1,5 minuut. Als je het filmpje heb bekeken, kun je een verklaring downloaden. Voor meer informatie, kijk eens bij de vraag & antwoord pagina: https://gpi.explainsafe.nl/faq

Certificaat behaald, wat nu?

De behaalde certificaten worden geregistreerd en zijn in te zien bij de bouwplaatsen. Op basis van naam en geboortedatum kan het register ingezien worden of iemand een GPI certificaat heeft. Bezoekers dienen de gedownloade verklaring te laten zien bij het betreden van de bouwplaats. Meer informatie over de achtergrond van de Generieke poort instructie, zie https://gc-veiligheid.nl.

Terug naar Algemeen nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl