Gebouwrenovatie & noodverlichting: stap over van tl naar led

juni 8, 2020

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Gebouwbeheerders zijn al druk bezig om het energielabel van panden te verbeteren. Dat doen ze door te renoveren. Glas wordt vervangen door HR-glas, wanden worden bij-geïsoleerd en er wordt gekozen voor energiezuinige apparaten. Bij gebouwrenovatie is het een goed idee om dan meteen de noodverlichting mee te nemen.

Voorheen maakten noodverlichtingssystemen gebruik van tl, maar naar verwachting wordt dit de komende jaren uitgefaseerd. Dé specialist op het gebied van noodverlichting is VanLien. Samen met installateurs, adviseurs en gebouweigenaren zoeken zij continu naar nieuwe duurzame, onderhoudsvriendelijke en veilige oplossingen. Een van die oplossingen is led. Led levert een energiebesparing op, maar heeft nog veel meer voordelen. Zo is vervangen dankzij de speciale renovatiekits bijvoorbeeld heel eenvoudig.

In termen van energiebesparing gaat het bij noodverlichting om kleinere getallen dan bij normale verlichting. Toch zet die besparing zoden aan de dijk. Een 8 Watt tl-versie van een vluchtroute aanduiding armatuur (ook wel bekend als het groene pictogram armatuur), heeft op jaarbasis een opgenomen vermogen van zo’n 95 kWh. Vervang je deze door een led-armatuur, dan heb je het over 35 kWh per jaar, ongeveer een derde.

Afvalreductie, inspectie & onderhoud

Daarnaast heeft het vervangen van tl door led een gunstig effect op de onderhoudskosten over de totale levensduur van het product. De lichtbron van een tl-armatuur moet jaarlijks worden vervangen. Bij led is dat niet nodig. Hierdoor lopen de onderhoudskosten over de levensduur van het product terug en is tevens sprake van afvalreductie. Daarnaast gaan led-armaturen langer mee, wat een positief effect heeft op de garantie. Noodverlichting kan echter nooit volledig onderhoudsvrij zijn, omdat de jaarlijkse inspectie- en onderhoudsplicht blijft. Daarbij wordt er gekeken naar technische factoren zoals de lamp, batterij en printplaat en ook de omgevingsfactoren. Krijgen gebouwen bijvoorbeeld een andere indeling, dan hangen armaturen soms niet meer op de juiste plek.

 Connectiviteit en veiligheid

Mede vanwege de inspectie op de staat van het product en omgevingsfactoren kan controle niet op afstand plaatsvinden. Wel is het mogelijk om noodverlichting te koppelen met een centraal inspectiesysteem of een gebouwbeheersysteem. Het voordeel is dat er zo meer data beschikbaar komt. Door noodverlichting te koppelen, is er 24/7 centrale bewaking voor optimale veiligheid. Bovendien zijn de rapportagesoftware en logboeken altijd up-to-date en inzichtelijk en zijn de storingsmeldingen op een centrale plaats, waardoor de onderhoudstijd en -kosten verminderen.
Het koppelen van noodverlichting met een gebouwbeheersysteem kan ook zorgen voor een energiebesparing. Als het gebouw leeg is en het alarm staat aan, kunnen gebouwbeheerders inregelen dat de groene pictogramarmaturen worden uitgeschakeld. Dat levert energiebesparing op én een levensduurverlenging. Een quick win als het gaat om het verduurzamen van een gebouw.

Eenvoudig vervangen met Optilux en Evago

Het vervangen van tl door led is heel eenvoudig met VanLien noodverlichting. Zo zijn er voor de Optilux- en Evago-serie speciale renovatiekits die het vervangen een fluitje van een cent maken. Deze series zijn heel geschikt voor utiliteitsgebouwen. Evago is de meest complete productlijn die goed past in stijlvolle omgevingen. Net daaronder zit Optilux. Nog steeds stijlvol, maar iets eenvoudiger.

Meer informatie

Optilux

Direct naar de webshop – Optilux

Evago

Direct naar de webshop – Evago

Terug naar Productnieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl