Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers

juli 7, 2021

Investeer je als bedrijf in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA).

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid je ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Wanneer je gebruikmaakt van EIA heb je als ondernemer dubbel voordeel: de energiekosten gaan omlaag én je betaalt minder belasting.

EIA in het kort

Bij investeringen in energiebesparende verlichting kun je via de EIA 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.

Welke kosten komen in aanmerking?

Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor EIA voldoen aan de energieprestatie-eisen en bevorderen doelmatig gebruik van energie. Hierbij kun je denken aan de aanschaf van verlichting en de bijbehorende montagekosten, met een minimum van € 2.500,-.

Om welke verlichting en de hiermee samenhangende zaken gaat het?

  • Externe licht- of bewegingssensoren (niet in het armatuur), met een maximum van € 150,- per sensor.
  • In het armatuur aanwezige intelligentie om de verlichting te kunnen regelen, met een maximum van € 50,- per sensor.
  • Ledarmaturen met een niet-uitwisselbare lichtbron die voldoen aan de levensduurcriteria L90B50 of hoger, met een maximum van € 1.000,- per armatuur. L90B50 houdt in dat er wordt gelet op de levensduur en niet meer op de verhouding lumen/watt. De LB-factor kun je spitsen in L en B; L staat voor terugval in lumen na een brandtijd van 50.000 uur (bij 25 graden Celsius) en B staat voor het percentage van armaturen dat deze terugval mag hebben. Dus: L90 betekent: 90% van de initiële lumenstroom is nog aanwezig na 50.000 branduren. B50 betekent: 50% van de armaturen mag een terugval in de initiële lumenstroom hebben van maximaal 10% en de andere helft heeft nog de lumenstroom zoals bij nieuwwaarde opgegeven.

Hoe vraag je EIA aan?

De aanvraag kun je digitaal indienen via www.rvo.nl/eLoket of www.eHerkenning.nl, binnen drie maanden na de investering-overeenkomst.

 

Terug naar Algemeen nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl