Duurzaamheid volgens Marc Meeder van HOMIJ

juni 28, 2021

Duurzaam ondernemen zit in verschillende dingen. Van hernieuwbare energiebronnen tot serieuze aandacht voor het milieu en het bieden van kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoe kijken ze hier bij HOMIJ Technische Installaties tegenaan? We vroegen het Marc Meeder, directeur van de vestiging Amsterdam.

 “Voor mij betekent duurzaamheid dat we een leefbare wereld achterlaten voor de generaties na ons”, geeft Marc Meeder aan. “We besteden hier dan ook veel aandacht aan. Vanuit HOMIJ, maar natuurlijk ook op basis van de eisen die de overheid stelt. Bijvoorbeeld rondom energiezuinigheid en de uitstoot van CO2. Bij zowel installatie als onderhoud kijken we hoe we ons werk zo duurzaam mogelijk kunnen uitvoeren. Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij renovatieprojecten. Uiteraard zonder concessies te doen aan comfort. Want ook dat staat bij ons hoog in het vaandel.”

Energiezuinige gebouwen

“Duurzaamheid betekent bewust keuzes maken op het gebied van materialen en systemen, maar vooral ook goed nadenken over de toekomst van een gebouw”, vervolgt Marc Meeder. “We zorgen voor energiezuinige gebouwen die qua installaties eenvoudig zijn aan te passen als het gebruik ervan verandert. Zo leveren we een bijdrage aan de economie en de toekomst. Zeker met de technologieën die er nu zijn, is het steeds eenvoudiger om rekening te houden met het milieu en het slim gebruiken van grondstoffen, bij voorkeur hergebruiken. Dit is een blijvend agendapunt, want het kan altijd beter.”

Duurzaamheid in de praktijk

Volgens de HOMIJ-directeur vindt vrijwel iedereen duurzaamheid belangrijk. “In het verleden liet je met een certificaat aan de muur zien dat je duurzaam bezig was, dat was vooral goed voor de uitstraling van je organisatie. Maar daarmee ben je er nog niet: je moet het vooral in de praktijk laten zien. Gelukkig zie ik dit steeds meer gebeuren: bedrijven die hier goed over nadenken en er hun eigen sausje overheen gooien. Bijvoorbeeld door te kijken naar het hergebruik van bestaande materialen. Een goede ontwikkeling!”

Slimme logistiek

“Ook bij de aanvragen die we krijgen, komen duurzaamheidsvraagstukken aan de orde”, geeft Meeder aan. “We worden gevraagd wat wij doen aan duurzaamheid. Niet alleen qua milieubelasting en technologie, maar ook als het gaat om het aanbrengen van materialen en systemen. Hier geven we graag op een duurzame manier invulling aan. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk prefab mee te nemen naar de bouwlocatie, de logistiek slim te regelen en zo min mogelijk reisbewegingen te maken. Ook het reizen zelf nemen we onder de loep: gaan we allemaal met onze eigen vervuilende auto naar de bouwlocatie, met elkaar in een minder vervuilende bus of pakken we het openbaar vervoer?”

Gebouwfunctie

“Bij systemen en materialen kijken we naar de duurzaamheid ervan, maar vooral ook naar de functionaliteit. Zijn ze multifunctioneel en eenvoudig aanpasbaar, zodat je bij een functiewisseling van het gebouw of aanpassing van ruimtes niet meteen hoeft te verbouwen? Dan ben je duurzaam bezig. Moet er toch verbouwd worden? Dan is het goed dat er materialen zijn verwerkt die je weer eenvoudig opnieuw kunt gebruiken. Dit betekent dat je van tevoren goed moet nadenken over de inrichting van een gebouw, zodat het voor meerdere toepassingen bruikbaar is. Dat kan een extra investering betekenen, maar dit betaalt zich altijd uit in zowel geld, duurzaamheid als functionaliteit.”

Duurzaam onderhoud

“Dit doen we al een aantal jaren op deze manier. We zorgen voor makkelijk demonteerbare materialen die je opnieuw kunt toepassen. Bijvoorbeeld door ze op de muur aan te brengen in plaats van in de muur. En door onderdelen niet te verlijmen, maar andere koppelingen toe te passen. Uiteraard kijken we hierbij ook naar de indeelbaarheid van een installatie en de mogelijkheden voor afzonderlijke inregelingen per stramien. Hetzelfde geldt voor het onderhoud. Voorheen was het gebruikelijk om bij een onderhoudsbeurt de lampen van een hele verdieping te vervangen. Niet echt duurzaam. Als je meet hoe lang een lamp meegaat én hoe vaak een lamp daadwerkelijk wordt gebruikt, weet je precies wanneer die aan vervanging toe is. Bij voorkeur vervang je die door een duurzamer alternatief. Zo kun je veel besparen én ben je milieuvriendelijker bezig.”

Energieopslag

Marc Meeder vervolgt: “We denken ook na over het gebruik van energie op het moment dat deze wordt opgewekt. Zo kun je bijvoorbeeld de laptops van kantoormedewerkers prima in het weekend opladen, als er verder geen stroom wordt gebruikt. Ook de opslag van energie die niet meteen wordt verbruikt, is een hot item. We willen altijd een stap verder zetten en kijken waar het beter en slimmer kan. We houden nauwlettend bij welke nieuwe technologieën er op de markt komen en hoe wij die kunnen toepassen. Zo zie ik zeker toekomst in het gebruik van het getij om energie op te wekken.”

Toekomst

Volgens Meeder is de rol van de installateur de afgelopen vijftig jaar groter geworden, en is het einde van die verandering nog niet in zicht. “Zeker niet waar het gaat om renovatie. Het energieneutraal maken van bestaande gebouwen zal een  grote vlucht nemen. Maar we moeten ook kijken naar de toekomst van ons vak: er zijn nu al te weinig installateurs, wat kunnen we hieraan doen? Zelf onderzoeken we hoe we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt veilig en langdurig kunnen inzetten. En uiteraard kijken we hoe we jonge mensen verder kunnen helpen in dit vak. Bijvoorbeeld door samen te werken met opleidingsinstanties. Zo stellen we de toekomst van ons vak veilig, op een duurzame manier.”

Terug naar Algemeen nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl