Denk eens aan een decentrale groepenkast bij extra energievraag!

juni 8, 2022

Nederland gaat meer en meer van gas naar elektriciteit. In 2050 zal er in heel Nederland niet meer op gas gekookt of gestookt moeten worden. In de aanloop daarnaartoe zie je nu al dat veel huiseigenaren ervoor kiezen om van het gas af te gaan. Met het afkoppelen van de gasaansluiting, neemt het belang van een betrouwbare en krachtige elektrische installatie toe. De groepenkast speelt een belangrijke rol bij het veilig verwerken en verdelen van steeds grotere hoeveelheden elektriciteit. Een deel van die uitdaging wordt tegenwoordig opgelost met decentrale verdelers.

In de keuken maken gasfornuizen en gasovens plaats voor inductiekookplaten en een of twee elektrische ovens. Voeg daarbij de kokendwaterkraan en tal van andere apparaten toe en het is duidelijk dat een moderne keuken een veelvoud aan elektrisch vermogen vraagt vergeleken met de keuken van vijftien jaar geleden. Bij nieuwbouwwoningen wordt daar rekening mee gehouden. Daar wordt standaard alvast een groot aantal leidingen getrokken tussen centrale groepenkast en de keuken.

Extra breek- en freeswerk?

Bij renovatie of verbouwing van een bestaande woning is dat meestal een ander verhaal. Om de gevraagde vermogens vanuit de groepenkast naar de moderne keuken te krijgen, moeten er extra leidingen getrokken worden. En dat betekent extra breek- en freeswerk. Dat is een arbeidsintensieve klus, waar de tijd en de menskracht voor ontbreken. Bovendien zitten bewoners daar ook niet echt op te wachten.

De elektrische beveiligingscomponenten voor de keuken hoef je niet per se onder te brengen in de centrale groepenkast. Het is ook goed mogelijk om die onder te brengen in een decentrale keukenverdeler. Dat is een compacte groepenkast, die je vrij eenvoudig in een keukenkastje plaatst. Deze decentrale verdeler wordt gevoed vanuit de centrale groepenkast via een distributiegroep. Het is een volwaardige verdeler, met voeding, een hoofdschakelaar en afgaande groepen die allemaal beveiligd zijn. Sommige decentrale systemen hebben standaard stekerbare aansluitingen. Dan kun je alle vermogensvragers inclusief wandcontactdozen stekerbaar aansluiten op de keukenverdeler. Voor de installateur betekent dat: weinig installatiewerk en bovendien relatief eenvoudig installatiewerk. In tijden waarin het moeilijk is om goed opgeleide medewerkers te vinden, is dat een welkom voordeel van deze oplossing.

PV-verdeler op zolder

Een vergelijkbare, decentrale oplossing is er voor de pv-installatie. De toevoeging van pv-groepen kan een flinke belasting betekenen voor de bestaande groepenkast. Ten eerste wat betreft de hoeveelheid extra stroom die via de pv-omvormer door de kast loopt. Ten tweede wat betreft de warmteontwikkeling door deze extra stroom in de groepenkast. Beide kun je opvangen door een pv-uitbreidingskast naast de bestaande groepenkast te plaatsen. Maar ook hier is het mogelijk om voor een decentrale verdeler te kiezen. Als de pv-panelen op het dak liggen en de pv-omvormer hangt op zolder, dan is het logisch om hier een decentrale pv-verdeler te installeren. Het principe is hetzelfde als bij de keukenverdeler. De verdeler wordt gevoed via de bestaande wasmachineaansluiting die dan als distributiegroep wordt omgebouwd, er is een hoofdschakelaar en de afgaande groepen zijn allemaal beveiligd. Ook hierbij is het grote voordeel dat er geen extra leidingen vanuit de bestaande groepenkast naar zolder getrokken hoeven worden en er geen complex installatiewerk nodig is.

Mooie bijkomende voordelen

De elektrificatie van de woning zal in de komende jaren alleen maar verder gaan. Voor installateurs ligt hier een mooie taak om dit op een betrouwbare en veilige manier te verzorgen voor hun klanten. Bij het verder toenemen van de gevraagde en opgewekte vermogens speelt de groepenkast een steeds belangrijker rol. Niet altijd is het dan logisch om alles maar vanuit één centrale kast te verdelen. Een onderverdeler voor het decentraal aansluiten van apparaten en groepen in de keuken of in een andere ruimte in de woning waar de energievraag groot is, is dan een uitstekende oplossing. Praktisch, veilig en voor een installateur snel en relatief eenvoudig te plaatsen. En dat laatste is, met het oog op de enorme drukte voor installateurs en het tekort aan goed opgeleid personeel, een mooi bijkomend voordeel.

 

 

 

Terug naar Productnieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl