De oorlog in Oekraïne: wat zijn de gevolgen voor de bouwsector?

juni 1, 2022

Uiteraard zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de direct betrokkenen het allerergst. Maar ook de Nederlandse bouwsector heeft hiermee te maken. In dit artikel zetten we een aantal van deze gevolgen op een rij en geven we advies over de wijze waarop u hiermee om kunt gaan.

1. Snel stijgende materiaal- en brandstofprijzen

De oorlog in Oekraïne kan gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van bepaalde grondstoffen, bouwmaterialen, brandstof en materieel, waardoor de prijzen hiervan snel stijgen. Omdat de hogere prijzen veelal niet doorberekend kunnen worden, kunnen de verliezen bij aangenomen werk flink oplopen.

2. Stilvallen contractering in de bouw en infra

Door de onvoorspelbaarheid van de ontwikkelingen, kan het gebeuren dat opdrachtnemers niet langer het risico willen nemen om werk aan te nemen en opdrachtgevers minder werk in de markt zetten. Hierdoor kan de contractering in de bouw en infra stilvallen. De grote opgave waar Nederland voor staat op het gebied van verduurzaming, woningbouw, energietransitie en mobiliteit, wordt hierdoor nog groter.

3. Personele consequenties

Tot nu toe zijn er weinig signalen van buitenlandse arbeidskrachten die terug willen of moeten keren naar Oekraïne. De personele consequenties lijken hiermee beperkt.

 

Wat kunt u doen?

Om ervoor te zorgen dat de gevolgen van prijsstijgingen voor u beperkt blijven, kunt u een contractclausule toevoegen bij het afsluiten van nieuwe overeenkomsten met daarin afspraken over de mogelijke consequenties voor het werk. Gebruik bijvoorbeeld de contractclausule ontwikkeld door Bouwend Nederland.

 

Bouwend Nederland voert momenteel gesprekken met de publieke opdrachtgevers in onze sector om tot collectieve afspraken te komen binnen de lopende en nieuwe contracten.

 

Ook heeft Bouwend Nederland vanwege de steeds stijgende bouwkosten haar bestaande ‘Aanwijzing: het doorberekenen van bouwkostenstijgingen’ over de wettelijke en contractuele regelingen over het doorberekenen van prijsstijgingen geactualiseerd.

 

Vragen? Hier kunt u terecht

 • RVO ondernemersloket sancties Rusland
  Wanneer uw bedrijf te maken heeft met de sancties van de Europese Unie, kunt u terecht bij het Ondernemersloket Sancties Rusland voor contactgegevens en praktische informatie om hiermee om te gaan.
 • Koepelorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland
  De koepelorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland geven op deze pagina antwoord op een aantal veelgestelde vragen op de gevolgen van de oorlog voor ondernemers.
 • Bouwend Nederland Advies
  Als ondernemer in de bouw en infra kunt u ook terecht bij de specialisten van Bouwend Nederland Advies. Hier vindt u onder meer informatie over het doorberekenen van bouwkostenstijgingen en een contractclausule bij het aangaan van nieuwe afspraken.
 • Koninklijke Oosterberg
  Uiteraard kunt u met uw vragen ook bij uw Oosterberg contactpersoon terecht. Daarnaast zullen wij de komende tijd meer informatie over dit onderwerp online en offline gaan delen.
Terug naar Algemeen nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl