Circulair bouwen en installeren: een kwestie van boerenverstand (en slim samenwerken)

Innovatietafel Building Holland – dag 3, 11 april 2019

Wat is de rol van de verschillende ketenpartners als het gaat om circulair bouwen? En wat kunnen we doen om samen een zo goed mogelijk resultaat te bereiken? Dit waren de belangrijkste gespreksonderwerpen van de derde Innovatietafel; het rondetafelgesprek dat werd georganiseerd door Greenworks tijdens de laatste dag van Building Holland 2019.

Circulair bouwen, iedereen heeft hier zo zijn eigen ideeën over. Door deze samen te voegen én onderling beter samen te werken, kunnen we mooie resultaten boeken. De gesprekspartners van de Innovatietafel gaven alvast een paar goede voorzetten.

De deelnemers

Aan tafel zaten: Jan Willem van de Groep (Factory Zero en gespreksleider van de Innovatietafel), Wouter de Wolf (Signify), Xander Hagens (Wasco), Dennis Duffels (VBI), Constanze Renzelmann (BAM Bouw en Vastgoed Nederland), Paul Uppelschoten (Huybregts Systeembouw), Martijn van Toor (Brummelhuis), Bram Barendregt (Koninklijke Oosterberg B.V.), Bjorn Smeets (Croonwolter&dros), Erik van Dongen (Zehnder) en Gerhard Hospers (Greenworks/Raab Karcher).

Groter denken

Denkt de één bij circulair bouwen aan het opnieuw introduceren van houtskeletbouw en infrarood-verwarming, anderen focussen op nieuwe producten op basis van natuurlijke materialen. Waar iedereen het over eens is: er zijn kansen genoeg. We moeten groter denken en uitstijgen boven de kleinere projecten. Een belangrijk aandachtspunt is het eigenaarschap, het onderhoud en het eventuele hergebruik van de gebruikte onderdelen. Moeten hier meteen na oplevering afspraken over worden gemaakt? Bijvoorbeeld door statiegeld te heffen op bouwmaterialen? Ook een completere materiaalanalyse is gewenst: wat zit er in een bepaald product en hoe duurzaam is het? We moeten fabrikanten aansporen hun producten nog duurzamer te maken.

Boerenverstand

Tweedehands – of refurbished – bouw- of installatiematerialen moeten weer ‘hip’ worden. Kabelgoten, leidingen en ketelonderdelen bijvoorbeeld, eventueel voorzien van garantie. Als de planning en logistiek hieromheen goed te regelen is, kan dit zorgen voor een grote sprong in duurzaamheid. Misschien kan er een B2B-Marktplaats-variant voor gebruikte materialen komen. Wellicht is hier een rol weggelegd voor de groothandel. Daarnaast moeten we kijken of we niet vaker onderdelen kunnen vastschroeven of –klikken in plaats van verlijmen. Ook dat vergroot de kans op hergebruik. Het toepassen van draadloze systemen zorgt ervoor dat we in de basis al minder materialen nodig hebben. Een ander aandachtspunt is dat we, hoe goed we het ook bedoelen, ons gezonde boerenverstand moeten blijven gebruiken. Vooral als het gaat om de financiering van projecten. Het is nu soms nog duurder om een woning van het gas af te halen, dan een nieuwe woning te bouwen. Duurzaamheid is dan ver te zoeken.

Verbinding

Om verder te komen, is het belangrijk dat we niet met de vinger naar elkaar wijzen, maar de verbinding zoeken. Als we beter samenwerken, kunnen we bijvoorbeeld beter inzichtelijk maken hoe de techniek van een bepaald gebouw is geregeld. Zo kunnen we ervoor zorgen dat producten in het circuit blijven en wordt circulair bouwen een stuk makkelijker. Niet concurreren op loonkosten hoort hier ook bij. Misschien is het een idee om nieuwe bouwmaterialen duurder te maken, zodat het toepassen van gebruikte onderdelen een stuk aantrekkelijker wordt. Het niet hoeven berekenen van het milieueffect als je gebruikte materialen toepast, is al een mooie stimulans. Ten slotte moeten we ervoor zorgen dat de consument weet wat de mogelijkheden zijn en hoe hij zijn steentje kan bijdragen aan duurzaamheid. Steeds meer mensen vinden duurzaamheid belangrijk: hoe beter zij weten wat de mogelijkheden zijn, hoe vaker ze worden toegepast. Dit geeft meerwaarde en levert – al dan niet op de langere termijn – een kostenbesparing op. Mogelijkheden genoeg dus. Laten we er met z’n allen werk van maken!

©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl