Brand voorkomen? Waar je op moet letten als installateur

oktober 14, 2020

Brand in huis of op de werkvloer: een verschrikking. In veel gevallen is brand te voorkomen, ook als het gaat om technische installaties. René Vos kan erover meepraten. Hij werkt inmiddels 12,5 jaar als vrijwilliger bij het brandweerkorps van Beekbergen en geeft tips.

Je moet er niet aan denken: je huis, je spullen… alles waar je herinneringen aan hebt, gaat in vlammen op. Om nog maar te zwijgen van mensen of dieren die zich in een brandend pand bevinden. We doen er veel aan om brand te voorkomen, maar toch komt het veel voor. De oorzaak ligt vaak in de keuken – tijdens het koken – maar ook brand door kluswerkzaamheden, kaarsen en kortsluiting komt regelmatig voor. Verder is de wasdroger geregeld de boosdoener, net als oververhitting van (telefoon)opladers, accu’s en stekkerdozen. Maar ook technische installaties kunnen brand veroorzaken. Waar moet je als installateur op bedacht zijn?

Controle

“Laat ik beginnen met aan te geven dat erkende installateurs nauwelijks fouten maken op dit gebied”, geeft René Vos aan. “Als het hier misgaat, is er meestal een beunhaas aan het werk geweest. Dit neemt natuurlijk niet weg dat je als installateur altijd scherp moet zijn, veilig werkt en het resultaat goed moet nalopen. Vooral zonnepanelen en laadpalen kunnen potentieel brandgevaar opleveren als ze niet goed zijn aangesloten, net als cv-installaties die niet jaarlijks worden onderhouden. Voorkomen is altijd beter dan genezen.”

Let op de afdichting

Als installateur kun je je natuurlijk ook richten op brandvertraging, oftewel ervoor zorgen dat áls er brand uitbreekt, deze zich niet snel verspreidt. “Bijvoorbeeld door de kabeldoorvoeren door muren goed af te dichten”, legt René Vos uit. “Hierbij zijn de juiste afdichtingsmaterialen heel belangrijk, zodat brandwerende muren en brandvertragende leidingen dit ook blijven. Doe je dit niet of niet op de juiste manier, dan heb je kans dat bij een eventuele brand het vuur juist sneller om zich heen grijpt, met alle gevolgen van dien. Ook de aansluitingen met wanden, plafonds en vloeren moeten goed worden afgewerkt met de juiste brandveilige materialen. Wees niet zuinig met schroeven, lijm of kit: bij brand vervormen materialen en als je voldoende bevestigers gebruikt, beperk je deze vervorming. Werk je volgens de installatierichtlijnen en die van het Bouwbesluit, dan zit je altijd goed.”

Rook- en CO-melders

“Vergeet ook het belang van rookmelders en CO-melders niet”, vervolgt René Vos. “Deze moeten van goede kwaliteit zijn én op de juiste plekken hangen. Het liefst in het midden van een ruimte en minimaal een halve meter van de wand af. En uiteraard in de buurt van een ketel of geiser. Verder is het goed om na te denken over goede vluchtroutes en te zorgen voor bijbehorende signalering, ook op plekken waar dat niet verplicht is. Probeer thuis zelf maar eens met een theedoek over je hoofd veilig naar buiten te komen: je zal merken dat het tegenvalt. Ieder lichtsignaal is dan welkom, ook voor ons als brandweerlieden. De moderne brandmeldinstallaties in grotere panden zijn wat dat betreft ideaal: hierdoor is meteen duidelijk te zien waar de brand is, zodat we direct de juiste kant opgaan.”

Het belang van goede ventilatie

Bij de installatie van zonnepanelen zijn meerdere zaken van belang. Als de panelen tijdens het vervoer of de installatie een klein tikje krijgen, kunnen er heel kleine scheurtjes ontstaan, zogenaamde microcracks. Deze kunnen jaren later nog zorgen voor brand in de panelen. Zorgvuldigheid is dus belangrijk. René Vos: “Bij de installatie van zonnepanelen moet je zorgen voor voldoende ventilatie. Als er te weinig lucht onder de panelen kan doorstromen, kunnen ze hun warmte niet kwijt en kan er makkelijk brand ontstaan. Plaats ze dus zo min mogelijk ín het dak, dan is de kans op problemen minimaal.”

Controleer afvoeren

Een ander belangrijk punt is de ventilatie van cv-ketels en geisers, en het jaarlijkse onderhoud ervan. “Controleer dan meteen het rookafvoerkanaal”, adviseert René Vos. “Het is cruciaal dat koolmonoxide goed wordt afgevoerd. HR-ketels produceren condens met een hoge zuurgraad, dat na verloop van tijd gaatjes in – met name oudere ­– afvoerbuizen vreet, waardoor koolmonoxide kan ontsnappen. Het is verstandig om afvoerpijpen na vijftien tot twintig jaar te vervangen. Let er ook op of de rookgasafvoeren goed gebeugeld zijn. Is dit niet het geval, dan kunnen de pijpen langzaam uit elkaar zakken en komen rookgassen vrij. Houd je hier rekening mee en werk je veilig, dan kun je veel ellende voorkomen.”

Meer weten? Kijk op www.brandweer.nl/brandveiligheid.

Belangrijke aandachtspunten bij installatie en onderhoud

  • werk veilig en controleer het resultaat
  • wees voorzichtig met zonnepanelen: kleine scheurtjes kunnen brand  veroorzaken
  • let op goede ventilatie bij cv en zonnepanelen
  • dicht kabeldoorvoeren door muren goed af
  • zorg voor goede aansluitingen met wanden, plafonds en vloeren
  • wees niet zuinig met schroeven, lijm of kit
  • werk volgens de installatierichtlijnen en die van het Bouwbesluit
  • controleer cv-ketels en de afvoerpijpen
  • zorg voor goed gebeugelde rookgasafvoeren
  • plaats rook- en CO-melders

Ook vrijwilliger worden? Meld je aan!

De brandweer is altijd op zoek naar vrijwilligers. Wil jij je vrijwillig inzetten voor brandbestrijding en veiligheid? Meld je dan aan bij het brandweerkorps in jouw regio.

 

 

Terug naar Oosterberg nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl