Bjorn Smeets over circulariteit binnen Croonwolter&dros

“We moeten beter uitleggen wat circulariteit voor eindklanten betekent”

mei 13, 2019

”Een goed initiatief, de Innovatietafel over circulariteit tijdens Building Holland. Maar wel jammer dat het gesprek voor een groot deel over het verdienmodel ging. Hierdoor sloeg de discussie een beetje dood”, aldus Bjorn Smeets, directeur inkoop & logistiek bij Croonwolter&dros | TBI.
Het moet gaan over verbinden, niet over naar elkaar wijzen. Het is goed om van elkaar te weten wat we aan nieuwe dingen ondernemen en wat we samen kunnen veranderen als het gaat om duurzaamheid. Elke stap is belangrijk. We moeten niet te snel opgeven, maar relaties aangaan voor de langere termijn.”

Slim hergebruik

”Een mooi voorbeeld van slim samenwerken én slim hergebruiken, is oogstkaart.nl: de markplaats voor professionele upcyclers. Hier vind je onder meer bouw- en sloopafval, productieresten en producten die aan het eind van hun levenscyclus zijn. Dankzij de handige zoekfunctie kun je heel makkelijk circulair werken. Binnen Croonwolter&dros doen we dit ook. Circulariteit is een van onze drie pijlers. Zo hebben we geen wegwerpbekers en worden onze werkkleding, helmen en schoenen ingezameld en opnieuw gebruikt. Ook investeren we een derde van de winst in innovatie. Dit maakt het werk leuk en inspirerend.”

Kwaliteitsimpuls

”Hoe ik de rol van de groothandels zie? Zij zouden het logistieke retourproces voor ons moeten organiseren, dat drukt meteen de prijs. Groothandels kunnen project- en klantoverstijgend werken: door logistiek nog slimmere keuzes te maken, kunnen ze doorgroeien naar volwaardige ketenpartners. In de installatiebranche moeten we uitleggen wat circulariteit voor klanten en eindgebruikers kan betekenen. Nu maken we nog vaak onhandige keuzes: inkopen die zijn gebaseerd op prijs en beperkte kennis. We moeten zelf beter adviseren. Niet alleen vertellen wat de meest ‘groene’ producten zijn, maar ook de vijf ‘roodste’ aanwijzen. Verder is het belangrijk om nieuwe technieken aan te jagen, dit gebeurt te weinig. Zo kunnen we zorgen voor een flinke kwaliteitsimpuls!”

Terug naar Algemeen nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl