Veel belangstelling voor meterkast van de toekomst

De groepenverdeler van de toekomst kan en doet veel meer

februari 12, 2018

Mensen wakker schudden

Zo’n 80 vakmensen kwamen 23 januari jl. naar de kennissessie ‘Hager Update’ in Den Bosch om te luisteren naar de ontwikkelingen in en om de meterkast. Centraal stonden de vragen: Hoe snel ontwikkelt de technologie zich? Waar gaan we naar toe met de verdeeltechniek? Welke functies heeft de groepenverdeler nu en in de toekomst? En wat zijn de wensen van onze afnemers? Een verslag van een boeiende middag.

De dag werd geopend door Martijn Aslander, zelfbenoemd stand-up filosoof en (mede-)auteur van onder meer het boek ‘Nooit Af’. Hij mocht de aanwezigen wakker schudden door de snelheid en veelheid van nieuwe technologieën de revu te laten passeren.

Aslander illustreerde hoe computerchips nog altijd kwadratisch sneller en goedkoper worden. En datzelfde geldt voor zonnecellen. Het leidt er toe dat over ongeveer tien jaar elektrische energie praktisch gratis is. Aslander: “Als zonne-energie straks gratis is, kunnen we zoet water in overvloed maken. En met zoet water maken we de woestijnen vruchtbaar, waarmee we het voedselprobleem straks oplossen. En als mensen te eten hebben, ontnemen we de ongelijkheid en daarmee ook de radicalisering en de vluchtelingenproblematiek.”

Vanuit deze ‘groot-wereldse bespiegelingen’ kwam Aslander toe aan de dagelijkse praktijk van de installatie- en bouwwereld. “Wie van jullie”, zo vroeg hij, “verwacht dat hij over tien jaar nog steeds doet wat hij nu ook doet? En wie denkt dat, als hij zijn pensioen haalt, er nog geld in de pot zit?” Op beide vragen gaf hij zelf het antwoord: Over tien jaar moet je hele andere kennis en kunde in huis hebben en de pensioenpot zal dan leeg zijn, omdat alle pensioenfondsen investeren in bedrijven die dan hun betekenis en dus ook hun waarde hebben verloren. Waar moet je als vakman nu wel in investeren? Kennis, kennis en nog eens kennis! Denk dan aan de kennis over augmented reality, internet of things, data- en nanotechnologie.

Meer dimensies in groepenverdeler

Daarmee gaf Aslander een fantastische voorzet voor het verhaal van Freek Eggels, trainer bij Hager. Eggels vertelde welke nieuwe dimensies de groepenverdeler de komende jaren zal krijgen. En dus ook welke kennis en kunde de ontwerper en installateur van morgen nodig heeft. In een wereld waarin we op all-electric overstappen, moet de verdeler veel meer taken gaan uitvoeren. Naast beveiligen en schakelen komen daar ook functies als meten en managen van energiestromen bij. Vervolgens willen gebruikers meer intelligentie in hun huis of gebouw, waardoor vele componenten voor domotica en gebouwautomatisering aan de verdeler worden toegevoegd. Maar dat betekent ook dat de zekerheid van een veilige installatie meer eisen gaat stellen. Een vlamboogbeveiliging en speciale verdelers, bijvoorbeeld voor kookgroepen of pv-installaties, zijn geen overbodige luxe meer.

Eggels: “Als we alle ontwikkelingen die op ons afkomen, het hoofd moeten bieden met de huidige afmeting van de meterkast, dan zet dit geen zoden aan de dijk. Maar niemand verplicht je om die minimale maten aan te houden. Overtuig je opdrachtgevers ervan dat – met alle mogelijkheden van de elektrotechnische installaties nu en in de toekomst – je meer ruimte nodig hebt. Ook zouden we met z’n allen een pleidooi moeten houden voor een flexibele plaatsing van de meterkast. Waarom moet hij zo nodig in de hal naast de voordeur? Er is veel voor te zeggen, zeker in grote panden of huizen, om een verdeler meer centraal in het gebouw te plaatsen. Dit kan de veiligheid, maar ook het gemak om aanpassingen of uitbreidingen door te voeren, sterk verbeteren”.

‘Kijkje in de keuken’

Tot slot gaf Barry van der Zande, marktmanager bij Hager, een kijkje in de keuken rondom de ontwikkelingen van de nieuwe Vision-groepenkast van Hager. Deze speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkelde groepenkast bevat veel kleine verbeteringen die uiteindelijk een groot verschil maken. “Alleen al binnen Hager zijn meer dan 50 mensen betrokken geweest bij de ontwikkeling. Maar minstens zo belangrijk zijn de mensen in het veld. Daarom hebben we intensief samengewerkt met de partners van Hager; groothandelaren, installateurs, paneelbouwers en adviseurs. Voorafgaand aan het ontwerpen van de nieuwe verdeler hebben we alle input opgehaald. We wisten dus waar de wensen lagen en welke verbeteringen de markt op prijs zou stellen”, aldus Van der Zande. Op groepenkast.nl is alle informatie over de nieuwe groepenkast te vinden. Daar is ook de whitepaper ‘De toekomst van de verdeeltechniek in de woning’ te downloaden.

Meer weten?

Op www.hager.nl/update is een nog uitgebreider verslag van de kennissessie te vinden.
Interesse om een event bij te wonen? Via hager.nl/live blijf je op de hoogte.

 

 

Terug naar Productnieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl