Altivar regelaars voldoen aan de strengste norm voor energie-efficiëntie

juni 1, 2021

Altivar frequentieregelaars uit de series Altivar Machine en Altivar Process voldoen aan de strengste eisen van de EN/IEC 61800-9 norm en zijn geclassificeerd als IE2. Schneider Electric introduceert met de Altivar Efficiency Tool nu een hulpmiddel waarmee gebruikers in vijf stappen kunnen zien of een frequentieregelaar voldoet en welk energie-efficiëntieniveau deze haalt.

Elektromotoren zijn grootverbruikers in de industrie als het gaat om energieverbruik. Maar liefst 70% van de geproduceerde elektriciteit gaat naar elektrisch aangedreven systemen. Voor zware industrieën kan dit zelfs oplopen tot 90%. Sinds 2009 stelt de EU met de Ecodesign richtlijn 640/2009 dan ook minimum energie-efficiëntie eisen aan nieuwe elektromotoren van 0,75 tot 375 kW om fabrikanten aan te sporen energiezuinigere producten op de markt te brengen. Deze richtlijn stelt dat elektromotoren minimaal een IE3 classificatie dienen te hebben. Voor elektromotoren met frequentieregeling is dit minimaal IE2. IE staat hierbij voor International Efficiency en geeft aan hoe energiezuinig een elektromotor is. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de efficiëntie.

Nieuwe richtlijn voor elektromotoren en frequentieregelaars

Op 25 oktober 2019 hebben de EU lidstaten de minimum energie-efficiëntie eisen voor elektromotoren en frequentieregelaars aangescherpt binnen de EU richtlijn 2019/ 1781. Deze nieuwe richtlijn vervangt de bestaande verordening 640/2009 en zal van kracht worden op 1 juli 2021. De nieuwe richtlijn omvat alle inductiemotoren voor continu gebruik die twee, vier, zes of acht polen hebben en een vermogen tussen 0,12 kW en 1.000 kW. Elektromotoren met een vermogen van 0,12 kW tot en met 0,75 kW zullen vanaf deze datum aan de energie-efficiëntie classificatie IE2 moeten voldoen en elektromotoren tussen 0,75 kW en 1.000 kW aan de classificatie IE3. De minimum IE2 classificatie voor elektromotoren met frequentieregeling komt te vervallen. Voor frequentieregelaars gelden per deze datum aparte energie-efficiëntie classificaties. De minimum energie-efficiëntie eisen voor elektromotoren en frequentieregelaars zullen verder worden aangescherpt in volgende fases per 1 juli 2022 en 1 juli 2023.

Energie-efficiëntie classificaties frequentieregelaars

De energie-efficiëntie van frequentieregelaars en aandrijfsystemen is vastgelegd in de norm IEC61800-9.  Met ingang van 1 juli 2021 worden frequentieregelaars gekenmerkt met een IE0, IE1 of IE2 classificatie. Deze classificatie vertelt hoe energiezuinig een frequentieregelaar is waarbij IE1 het ijkpunt is zoals opgesteld door de Ecodesign richtlijn. Frequentieregelaars met een IE0 classificatie zijn 25% minder energie efficiënt en frequentieregelaars met een IE2 classificatie zijn 25% energie efficiënter. Frequentieregelaars die geschikt zijn voor elektromotoren van 0,12 kW tot en met 1.000 kW en met een nominale spanning tussen de 100 en 1000 VAC moeten met ingang van 1 juli 2021 voldoen aan de IE2 classificatie.

Altivar Efficiency Calculator tool

Altivar frequentieregelaars uit de series Altivar Machine, Altivar Process en Altivar Building voldoen aan de strengste eisen van de IEC 61800-9 norm voor energie-efficiëntie en zijn geclassificeerd als IE2. Met de Altivar Efficiency Tool heeft Schneider Electric voor haar partners en klanten een hulpmiddel ontwikkeld waarmee kan worden aangetoond dat de verliezen van de verschillende modellen in elke mogelijke configuratie voldoen aan energie-efficiëntie classificatie IE2. Daarnaast blijkt uit tests ook dat de frequentieregelaars voldoen aan de verordening IEC/EN 61800-9-2, waarin de maximale vermogensverliezen voor CDM (Complete Drive Modules) en PDM (Power Drive Systems: combinatie van motor met frequentieregelaar) getoond worden.

Vijf stappen

In vijf stappen kan de gebruiker zien of een frequentieregelaar voldoet en welk energie-efficiëntieniveau deze haalt. In de eerste stap selecteert de gebruiker de referentie van de frequentieregelaar waarna de technische specificaties van het product worden getoond. Vervolgens kiest de gebruiker het type motor waarvoor de frequentieregelaar zal worden gebruikt. Na deze stap krijg de gebruiker direct alle gegevens over de energie-efficiëntie: de Altivar Efficiency Tool toont op productniveau de verschillende verliezen aan volgens de acht punten die in de verordening EU 2019/781 aan bod komen en die betrekking hebben op de verhouding tussen het koppel en het toerental. Tot slot krijg de gebruiker een analyse van de verliezen van de drive en de motor samen op dezelfde acht voorgedefinieerde punten. De testresultaten van de tool kunnen door de gebruiker worden opgeslagen als een pdf-bestand, waarmee deze kan bewijzen dat de gebruikte componenten in overeenstemming met de nieuwste norm zijn.

Kijk hier voor meer informatie.

Altivar Efficiency Calculator

Bestel hier

Terug naar Productnieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl