Oosterberg 125 jaar!

december 31, 2017

Oosterberg 125 jaar: de toekomst op voorraad

Vier generaties Oosterberg hebben aan de weg getimmerd om Oosterberg te brengen waar het nu staat: een succesvolle elektrotechnische groothandel met 20 vestigingen. Naast een breed assortiment elektrotechnische artikelen levert Oosterberg toegevoegde waarde met een uitgebreid pakket aan diensten en maatwerkoplossingen. In alle fases van de geschiedenis blijkt de ondernemersgeest, het oog voor een goede relatie met alle betrokkenen en een tijdige koersbepaling essentieel voor het succes en voortbestaan van het bedrijf. Op 2 juni 2018 ontving Oosterberg het predicaat ‘Koninklijk‘.

Terug in de tijd

De oprichter van het huidige familie bedrijf was Willem Oosterberg die zich in 1893 laat inschrijven in het handelsregister. Eerst als pianostemmer, maar al snel daarna ging hij ook handelen in muziekinstrumenten, met name piano’s en traporgels.

De tweede generatie, ook een Willem Oosterberg, werd in 1900 geboren. Hij kwam al jong in de zaak van zijn vader. In 1923 werd deze samenwerking bekrachtigd in een V.O.F. tussen vader en zoon. 25 jaar later wordt er weer een Willem Oosterberg in hetzelfde huis geboren. Het gaat goed met de zaak en daarom wordt er een NV opgericht in 1927.

Handel, verhuur, fabricage en onderhoud

In de eerste 30 jaren van het bedrijf stond de piano centraal. Het bedrijf verhuurde ook piano’s en vleugels voor speciale events en aan de verschillende. Tot aan Zwolle toe werden vleugels met paard en wagen naar de schouwburg vervoerd omdat zij dergelijke kostbare instrumenten vaak niet in eigendom hadden. Ook werden kant-en-klare speelwerken in Duitsland ingekocht, die in het atelier in de Beukerstraat door ervaren meubelmakers werden ingebouwd tot piano’s en orgels. Het bedrijf kende dus een veelheid van taken, handel, verhuur, fabricage, groothandel en onderhoud.

Van live muziek naar radiomuziek

En dan komt opeens de radio op, de grote concurrent van de piano. If you can’t beat them join them, moet mijn grootvader hebben gedacht. En hij richtte zich naast piano’s ook op radiotoestellen. Ook zet het bedrijf de radiodistributie op in Zutphen en omstreken, een veel goedkopere variant op de radio.

Meerdere vestigingen

Na de oorlog werd er helemaal gestopt met de piano’s en richtte de zaak zich uitsluitend op elektrische apparaten. Deze versmalling in taken werd echter weer gecompenseerd in een verbreding van vestigingen. Apeldoorn was de eerste vestiging, gevolgd door Nijmegen, Doetinchem, Almelo, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Het hoofdkantoor is dan inmiddels verhuisd naar de Pollaan in Zutphen. De huidige bestuurder stopt in 1964 om gezondheidsredenen en er wordt een interim bestuur aangesteld. De derde generatie Oosterberg wordt vervolgens de enig aandeelhouder van het bedrijf. Als diplomaat mag hij vanuit die hoedanigheid geen zakelijke nevenwerkzaamheden doen.

Focus op elektrotechnisch installatiemateriaal

Begin jaren 80 was de opkomst van de grote winkelketens. Het moment om het bedrijf te splitsen in twee onderdelen. Een die zich richtte op de winkeliers en handelt in elektrische apparaten en een die zich richtte op de installateurs en de daarbij behorende producten.

Derde generatie aan het roer

In 1987 neemt de derde generatie actief de leiding over het familiebedrijf op zich. De marges op de verkopen van elektrische apparaten daalden veel sneller dan gedacht. Er moest bezuinigd worden en vestigingen gingen dicht. Alleen Zutphen, Nijmegen en Almelo bleven in afgeslankte vorm doorgaan. Uiteindelijk werd de afdeling die zich bezighield met de verkoop van apparaten gefuseerd met een bedrijf uit Zwolle en toen de zeggenschap door nog een fusie nog verder verwaterde, heeft Oosterberg zich teruggetrokken en zich uitsluitend geconcentreerd op de verkoop van elektrotechnisch installatiemateriaal. Nog steeds de core taak.

Grootste Nederlandse speler

Sinds 2003 staat de vierde generatie, Flip Oosterberg, aan het hoofd van de organisatie. We hebben inmiddels een landelijke dekking met 20 vestigingen door het land, een groot hypermodern warehouse in Apeldoorn en zijn we de derde speler in onze branche. Waarvan de andere twee dochters zijn van buitenlandse conglomeraten, waardoor we kunnen zeggen dat wij nu de grootste Nederlandse speler zijn op de groothandelsmarkt voor elektrotechnisch installatiemateriaal.

Meest vriendelijke groothandel

Maar belangrijker nog dan dit, we worden jaarlijks door een onafhankelijk onderzoeksbureau benoemd tot de meest vriendelijke groothandel in onze keten. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis en ook een veelzijdige, van piano’s naar hypermoderne geavanceerde technische producten, we zijn door diepe dalen gegaan, maar hebben ons daar tot nu toe steeds weer uit op weten te werken, zonder dat we het belang van onze klanten en leveranciers, maar met name dat van onze medewerkers uit het oog hebben verloren.

Aangesloten op de toekomst

Met de continue uitbreiding van onze diensten, groei van de organisatie en de op handen zijnde mechanisatie van het orderpicking zetten we weer een volgende stap en zijn en blijven we aangesloten op de toekomst.

Terug naar Algemeen nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl